Dezamăgirea unui donator de sânge. Centrul de Transfuzii București, locul unde nu ai mai vrea să te întorci

Ultima actualizare:

    Actorul Ionuț Taoder a donat sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină București
Actorul Ionuț Taoder a donat sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină București

Ionuț Toader are 28 de ani și este actor la Teatrul Național București (TBN). Marți, 8 septembrie, acesta s-a transformat într-un om de bine. A donat sânge, pentru a împărți viață celor aflați în suferință. Dar a plecat cu un gust amar de la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) București. Locul nu este deloc primitor cu cei care-i trec pragul.

CTS București este cel mai mare centru de transfuzie din  România, instituție responsabilă cu recoltarea, testarea și procesarea sângelui. Într-o zi obișnuită, aici vin aproximativ 40 de persoane ca să doneze. Unii o fac voluntar, alții pentru că vor să salveze viața unui apropiat.

Ionuț Toader a venit din convigerea că semenii trebuie ajutați, fie că-i cunoști ori ba. Doar că a plecat cu un gust amar de la centru.

Mopul și găleata cu apă murdară uitate pe hol
Mopul și găleata cu apă murdară uitate pe hol

A pierdut mult timp pe hol, asistentele și medicii nu păreau deloc prietenoși, scaunul pentru donator nu a fost dezinfectat, mopul cu o găleată cu apă murdară zăceau într-un colț, iar cel mai terifiant i s-a părut sângele depozitat în frigidere pe coridoare.

”Dragă Centru de Transfuzie Sanguină București, pe viitor aș vrea să vin să mai donez sânge la tine, dar: întregul proces de donare este foarte greoi. A durat aproximativ o oră și jumatate. În fața mea erau șase sau șapte persoane. Medicii și asistentele sunt destul de supărați și neatenți la donatori. O donatoare întreba de un anumit protocol care trebuie respectat în contextul corona. Raspunsul asistentei: <<Nu știm, doamnă, noi facem ce ne-a zis medicul. Noi suntem mici, nu noi hotărâm. Dacă așa ne-au zis să facem, așa facem>>. Curățenia din interiorul centrului lasă de dorit. Deși am văzut o galeată cu mop și apă murdară stând pe hol, pe lângă donatori. Printre drumurile de la un cabinet la altul m-am rătăcit la un moment dat, ajungând la alte etaje. Pereții sunt într-o stare deplorabilă, mă uitam la ei și speram să nu iau nici o boală de acolo. Și frigiderele de pe holuri în care am văzut depozitate recipiente cu sânge mi s-au părut cel puțin bizare. În sfârșit, am ajuns în sala de recoltare. După două secunde în care am înțeles că nu urmează să fie dezinfectat niciunul dintre scaunele libere, ca să mă pot așeza pe unul, am fost invitat să iau loc. M-am gandit că sigur a fost dezinfectat, dar nu am apucat să văd. La final, după ce am donat, a intrat un alt donator care s-a așezat pe un scaun care cu zece secunde în urmă găzduise pe altcineva. Atunci mi-am dat seama că acele scaune nu sunt dezinfectate după fiecare donator, așa cum mi se pare normal. Scaunele par a fi mai degrabă pregătite pentru a fi aruncate, nicidecum pentru a găzdui, la modul cel mai profi și igienic, un donator”, a descris actorul de la TNB experința avută la CTS București.

În continuare, Ionuț Toader a povestit că o femeie a fost înțepată de trei ori, pentru că asistenta nu reușea să potrivească acul în venă.  

”Totuși, singurul cadru medical pe care l-am văzut că a încercat să-și facă treaba cât mai profesionist, în ciuda tuturor elementelor perturbatoare, a fost doamna doctor care m-a consultat inițial. Respect! În rest, aș mai veni să donez la voi, dar, o să mă gândesc mai bine data viitoare. Știu că pentru unele probleme nu sunt răspunzători cei de la Centru, însă trebuie trase niște semnale de alarmă. E nevoie de sânge, mergeți și donați”, ne îndeamnă Ionuț.

Sângele recoltat ajunge în spitale, la bolnavii care intră în operații.

Cine poate dona sânge

Se recoltează sînge persoanelor sănătoase, cu vârsta cuprinsă între 18-60 ani, care au o greutate de peste 50 de kilograme, nu sunt gravide, lăuze, la mentruație și nu iau medicamente pentru hipertensiune, boli de inima, boli renale,boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Scaunul jerpelit și nedezinfectat pe care se așează donatorii de sânge
Scaunul jerpelit și nedezinfectat pe care se așează donatorii de sânge

Donarea de sânge total constă în recoltarea unei cantități de 450 ml în timp de 8-10min. Donarea se poate face la un interval de minimum două luni, fără a depăși cinci donari pe an pentru bărbați și patru donari pe an pentru femei.

Înainte de dona sânge nu trebuie să fumați, să fi consumat grăsimi și alcool în ultimele 48 de ore.

Dimineaţa, înainte de recoltare, hipertensiune, boli de inima,boli renale,boli psihice ,boli hepatice, boli endocrine puteţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe.

Veniți odihnit și nu după o noapte pierdută la serviciu sau în fața calculatorului.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/cum-devii-donator-la-banca-de-sange-ca-sa-salvezi-vieti

https://www.click.ro/news/national/adrian-despot-si-razvan-exarhu-si-au-strans-rockerii-sa-doneze-sange-fa-o-si-tu-si

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charlene și Albert de Monaco GettyImages 2162706103 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
saguna jpg
reumatism jpg
bani euro pixabay jpg
mihaela bilic instagram jpg
brad craciun jpg
dan marin roveolutie webp
spitalul stomatologic jpeg 2 jpeg
Lucrări la Palatul de Justiție din Deva. Secolul al XIX-lea, Foto: arhiva personală dr. Lucian Ștefan
image
actualitate.net
image
actualitate.net