Dobânzile şi cursul euro ne «umflă» ratele la bancă

Muncim două ore pentru un kil de carne. Dacă vrem şi o bere la friptură, mai prestăm juma de oră. Mâncarea s-a scumpit de la o zi la alta şi, ori muncim zi-lumină să avem ce pune pe masă, ori intrăm la post prelungit. Ca să fie tabloul complet, acum cresc şi ratele la bănci. Şi cum tot românul are un credit, concluzia este să muncim şi mai mult!
Luni, 20 iunie, zi tristă pentru plătitorii de rate la bancă. O dată pentru că euro, dolarul şi francul elveţian au crescut puternic în raport cu leul, iar dacă ai credit într-una din aceste valute vei plăti o rată mult mai mare decât până acum.
BNR a anunţat pentru francul elveţian un nou record istoric pe curs, de 3,5396 lei/franc, iar pentru euro referinţa a urcat la maximul din ultimele patru luni şi jumatate, adică la 4,2635 lei/euro.
Şi nu doar creditele vor fi afectate de prăbuşirea leului, ci toate facturile care sunt raportate la cursul de schimb: telefoane, cablu tv, internet. Al doilea motiv de îngrijorare se referă la cotaţia dobânzii Euribor la 3 luni, care a depăşit pragul de 1,50%.
Citeşte şi:
Nu te încadrezi la Prima Casă? Uite ce opţiuni mai ai!
Liviu Vârciu: „Nu am mai plătit rata la bancă şi am o grămadă de bani acum"
Valoarea este de două ori şi jumătate mai mare faţă de martie 2010, când Euribor la 3 luni era doar 0,60%. Dobânda Euribor este principala rată de referinţă a pieţei interbancare din zona euro şi, potrivit BNR, majoritatea împrumuturilor în valută ale românilor sunt cu dobândă de acest fel.
Asta înseamnă, de pildă, că, cei care au un credit „Prima Casă", de 50.000 de euro, pe 30 de ani, şi care în prezent plătesc o rată de 278 de euro, de luna viitoare vor plăti 284 de euro. Şi răul cel mai mare de abia acum urmează, potrivit prognozelor specialiştilor.
„Analiştii ING Bank estimează că indicele ar putea urca până la 1,85%, la sfârşitul lui 2011, urmând să atingă 2,15%, în 2012", ne-a declarat Alexandra Popa, specialist al Conso.ro.
Nici pe viitor nu sunt şanse mai mari să-ţi iei un credit mai suportabil şi nici să-ţi refinanţezi actualul împrumut, pentru că BNR vrea să înăsprească unele condiţii pentru acordarea creditelor în valută, iar asta va duce la reguli restrictive din partea băncilor comerciale.
Leul a scăzut din cauza situaţiei din Grecia
Şi euro a crescut ieri fulgerător, pierzând 0,8% doar într-o zi. Cotaţia oficială anunţată de BNR a urcat în prima zi a săptămânii la 4,2635 lei pentru un euro.
Motivul: miniştrii de finanţe din zona euro au amânat decizia de a acorda Greciei o nouă tranşă din împrumutul de urgenţă. Incertitudinea a dus la deprecierea puternică a leului şi a valutelor regionale. Intrarea în faliment a statului ar avea efecte puternice asupra tuturor economiilor din cadrul Uniunii Europene şi ar pune şi mai mare presiune pe destinul monedei euro. Numai în ultima lună, leul s-a depreciat cu 4% faţă de euro, de la 4,10 lei pentru un euro, în 20 mai 2011.
Evoluţia dobânzii Euribor la 3 luni din aprilie 2010 până în iunie 2011

Muncim două ore pentru un kilogram de carne
Că e vorba de o pâine, un litru de combustibil, un bilet la film sau de chiria pe o lună, Click! vă arată cât trebuie să muncească un român pentru a-şi duce traiul de zi cu zi. Salariul mediu net pe economie este, după ultimele raportări statistice, 1.498 de lei lunar, iar timpul mediu de muncă este de 8 ore zilnic şi 40 de ore săptămânal
Asta înseamnă că, în cele 22 de zile lucrătoare dintr-o lună, românii muncesc în total 176 de ore, astfel că salariul orar este de 8,5 lei. Aveţi mai jos o listă a preţurilor principalelor produse din coşul de consum, exprimate în ore sau minute de muncă.