33% dintre elevi ar putea să pice Bacalaureatul. Care au fost probele unde elevii au obținut cele mai mici note la simulare
33% dintre elevi ar pica Bacalaureatul, dacă examenul maturității s-ar susține mâine. Cel puțin asta arată rezultatele obținute de elevi la simulare. Specialiștii din educație spun că acesta este un semnal de alarmă pentru elevi, profesori și părinți.

La matematică și istorie, cele mai mari probleme
Conform rezultatelor simulării examenului de BAC din martie, la matematică şi istorie au fost cele mai mari probleme. 36,7% dintre elevi n-au reuşit să ia notă de trecere, adică peste 36.000. Procentul fiind mai mic decât cel din 2024. La limba română, 33% dintre liceeni nu au obținut nota 5, adică 33.330 de elevi, cu aproape 8% mai puțin decât anul trecut.
În total, aproximativ 100.000 de elevi de clasele a XII-a și a XIII-a au participat de la probele scrise de la simularea examenului de Bacalaureat 2025, potrivit datelor Ministerului Educației și Cercetării. Numărul celor înscriși în ultimul an fiind de 123.000 de elevi.
Specialiștii din educație trag un semnal de alarmă
Specialiștii din educație exprimă îngrijorare cu privire la aceste rezultate, evidențiind necesitatea unor măsuri urgente pentru îmbunătățirea performanțelor elevilor. Aceste cifre indică o nevoie urgentă de măsuri suplimentare de sprijin pentru elevi, cum ar fi programe remediale, sesiuni de pregătire suplimentară și consiliere educațională, pentru a crește rata de promovare la examenul final. Rezultatele simulării mai subliniază și importanța unei colaborări strânse între profesori, părinți și elevi pentru a se identifica dificultățile întâmpinate.
Elevii de clasa a XII-a, generația de sacrificiu
Marian Staș, expert în educație, spune că este vorba de cea mai mică generație de elevi ca număr de înscriși la școală, cu un parcurs școlar marcat de abandon, stagnare curriculară și lipsa de coerență a reformelor educaționale. Deși au început școala cu un curriculum nou, centrat pe competențe, acești elevi nu au beneficiat de continuitate în liceu, din cauza blocării reformei planurilor-cadru de către politicienii care au pus liniștea funcției mai presus de elevi.
Acești liceeni nu au avut manuale la timp, au experimentat manualele unice în clasa a VI-a, nu au avut profesori abilitați curricular să le predea conform curriculumului de gimnaziu nou, iar evaluarea de la clasa a VIII-a a fost, ca în anii 2000, tot la două discipline, nu transdisciplinară și pe competențe, așa cum prevedea legea 1/2011 în varianta ei inițială. Evident, scuza politicienilor care s-au împotrivit reformei a fost că predarea se face mono-disciplinar.