El este cel mai vestit călugăr- bucătar!
Este vestit pentru bunătățile pe care le prepară, niciodată cu carne. Călugărul Efrem este cel mai vestit bucătar din Dobrogea. Platourile sunt întotdeauna colorate și aranjate cu măiestrie. Le arată pe Facebook.
Călugărul Efrem Bandarică de la Mănăstirea Dervent din judeţul Constanţa uimește internauţii cu bucatele sale. Eliberaţi de restricţiile Postului Mare, credincioşii savurează fiecare fotografie postată de vestitul monah-bucătar ale cărui reţete sunt căutate de revistele culinare mănăstireşti, scrie adevarul.ro.
„Bucătăreala Derventină” îşi intitulează călugărul Efrem preparatele care nu conţin niciodată carne.
La mănăstirea dobrogeană, gastronomia este bazată doar pe legume, fructe, plante, lactate, peşte.
Meniul acestor zile pregătit de călugărul-bucătar este alcătuit din sarmale din carne peste (fitofag) cu afumătură, ouă roşii, cozonac tradiţional, şprot afumat, mâncare din năut cu orez, tochitură de ciuperci, borş pescăresc.
”Doar câteva ispite“, a comentat călugărul Efrem Bandarică, care şi-a serbat recent, la 8 aprilie, ziua de naştere, împlinind 34 ani. Când a intrat în mănăstirea Dervent din judeţul Constanţa, Efrem Bandarică avea 17 ani. Stareţul i-a spus: ”Tu te vei ocupa de mâncare. Înveţi să găteşti“, scrie adevarul.ro. El s-a speriat la început: „Cum Dumnezeu să gătesc eu pentru toată obştea, nu am făcut asta niciodată!“. Când s-a apucat de bucătărit, femeia care pregătea mâncarea de la mănăstire l-a încurajat: „Las’ că aşa ardeam şi eu oalele la început, când m-am măritat“.
Acum, călugărul Efrem Bandarică este artist din bucătăria austeră de la Dervent, mănăstirea din colţul de sud-vest al Dobrogei. Talentul său este imprimat pe toate bucatele gustate de fraţii săi de la mănăstire, dar şi de pelerinii sau turiştii care vor să experimenteze traiul monahal.
Efrem este omul culorilor şi în bucătărie, şi în atelierul de pictură. Ceea ce găteşte călugărul Efrem se mănâncă întâi cu ochii, pentru că monahul este un împătimit al culorilor. Călugărul foloseşte rar ulei, deşi are cămara plină de toate soiurile, dăruite de oameni. „Nu fac niciodată prăjeli. Nici măcar nu călesc mâncarea. Totul este fiert, sănătos. Natural, fără adaosuri, iar delikat-ul, când îl primesc, îl dau deoparte“, zice călugărul.
Pentru felul întâi găteşte câte şase căldări de ciorbă pe zi. Felul doi este uşor: iahnie de fasole, pilaf de orez, tocăniţă de cartofi, salată de crudităţi din belşug. Iar dimineaţa, la micul dejun, energia zilei se ia din pâine, dulceaţă, ceai.
Uneori, călugării ţin post negru şi nu le trebuie nici mâncare, nici apă. Dar de credincioşii care le calcă pragul, Efrem are grijă întotdeauna, să nu-i ţină flămânzi. Pentru Paşti a avut de vopsit 1.500 de ouă.
La masa de la Dervent au luat loc cei 18 călugări, mireni veniţi în vizită, localnici, muncitori care lucrează la ridicarea noii mănăstiri, grupuri de turişti care au vrut să-şi petreacă sărbătorile la mănăstire.
Efrem Bandarică, Marcel pe numele său lumesc, este din Niculiţel de Tulcea, din nordul Dobrogei.
Reţetă a lui Efrem, plachie dobrogeană
Ingrediente: un crap (somn, ştiucă) până în trei kilograme; cinci cepe mari; cinci linguri de ulei; şase linguri de bulion; câteva foi de dafin (4-5); 150 ml de vin alb sec; piper şi sare.
Preparare: se curăţă şi se spală peştele, apoi se sărează; îl lăsăm cam 15 minute la sare; se taie ceapa solzişori, se pune într-o tavă, se amestecă cu bulionul, sarea şi foile de dafin; deasupra se aşază peştele; stropim cu puţin vin alb amestecat cu puţină apă (o ceaşcă), după care introducem tava în cuptorul încins; după 30 de minute se scoate, se amestecă uşor sosul format, după care se adaugă vinul rămas; după ce aţi întors peştele pe partea cealaltă, se mai lasă 20-30 de minute şi apoi se scoate din cuptor.