Evaluarea Naţională 2014. Judeţele cu cea mai mare pondere de medii peste 5
Rezultatele examenelor de la Evaluarea Naţională au fost afişate vineri. Elevii au putut depunde contestaţii până la ora 20, iar pe 1 iulie vor fi afişate rezultatele finale
Cea mai mare pondere de medii peste 5 la evaluarea naţională a elevilor de clasa a VIII-a s-a înregistrat în judeţul Brăila (87,14%), urmat de Cluj (82,79%) şi Bucureşti (82,77%), potrivit rezultatelor centralizate de Ministerul Educaţiei şi făcute publice vineri seară, conform Mediafax.
Topul continuă cu judeţele Gorj (81,11%), Prahova (81,05%) şi Suceava (78,53%).
În coada clasamentului, cu cele mai mici procente ale mediilor peste 5, se află judeţele Călăraşi (60,92%), Caraş-Severin (60,78%), Vaslui (60,68%) şi Giurgiu (60,23%).
La nivel naţional, ponderea mediilor peste 5 este, înainte de contestaţii, de 70,8%.
Brăila şi Clujul sunt primele din ţară şi în ierarhia alcătuită după numărul mediilor de 10, cu 23, respectiv 20. În judeţul Iaşi, 18 elevi au obţinut media maximă, în Suceava - 14, iar în Bucureşti - 13.
În şase judeţe - Caraş-Severin, Mehedinţi, Hunedoara, Alba, Harghita şi Botoşani -, niciun elev nu a luat media 10.
Rezultatele la evaluarea naţională au fost afişate vineri în toată ţara. Elevii au putut depune contestaţii până la ora 20.00. Acestea vor fi soluţionate în perioada 28 - 30 iunie, iar la 1 iulie vor fi afişate rezultatele finale.
Candidaţii pot solicita comisiei de organizare a evaluării naţionale să-şi vadă lucrările numai după afişarea rezultatelor finale, după contestaţii. "Vizualizarea lucrării nu poate conduce la reevaluarea sau modificarea notelor acordate candidatului respectiv", potrivit metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului.
Anul trecut, 75,91% dintre elevi au obţinut peste 5 la evaluarea naţională, cu aproape 10 la sută mai mulţi decât în 2012, înainte de rezolvarea contestaţiilor. Ponderea candidaţilor cu medii peste 5 la evaluarea naţională a scăzut la 75,89%, după soluţionarea contestaţiilor.
Admiterea în liceu se va face pe baza mediei la evaluarea naţională în pondere de 75%, restul de 25 la sută fiind dat de media din gimnaziu.
Până anul acesta, nota la admitere era calculată ca medie artimetică a mediilor de la evaluare şi din gimnaziu.
Repartizarea computerizată în licee va avea loc în trei etape. În prima etapă de admitere se pot înscrie candidaţii din seria curentă, precum şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2014-2015.
Din 4 până în 8 iulie vor fi completate opţiunile în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinţii acestora, asistaţi de diriginţi, şi vor fi verificate fişele editate de calculator, pentru corectarea eventualelor greşeli.
După ce baza de date va fi verificată de Comisia Naţională de Admitere, în 15 iulie va avea loc repartizarea computerizată a absolvenţilor înscrişi în prima etapă. Listele cu candidaţii vor fi afişate în 16 iulie la şcolile în care elevii au învăţat şi la liceele la care au fost repartizaţi, iar până în 25 iulie pot fi depuse dosarele de înscriere.
A doua etapă de admitere va avea loc în perioada 16 -31 iulie. În perioada 16-21 iulie vor fi completate fişele de opţiuni de către candidaţii care nu au participat la prima repartizare şi de către cei care au rămas nerepartizaţi. Repartizarea computerizată a candidaţilor din etapa a doua de admitere va avea loc în 24 iulie, în aceeaşi zi urmând să fie afişate listele la şcoli şi licee. Candidaţii repartizaţi vor putea depune dosarele de înscriere la licee în perioada 24-25 iulie.
În 25 iulie, liceele vor transmite situaţia locurilor rămase libere în urma înscrierii candidaţilor admişi în cele două etape, iar în perioada 28-31 iulie vor fi rezolvate, de către comisia judeţeană de admitere, situaţiile speciale, respectiv cele privind candidaţii care nu şi-au depus dosarele de înscriere în termen şi cei care nu au participat la primele două etape.
În etapa a treia de admitere în licee, repartizarea computerizată va avea loc în 4-5 septembrie, pentru elevii care nu au participat la nicio repartizare, care nu au fost repartizaţi în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară mai târziu.