"Guvernul a decis: învăţământul va fi ucis"

Ultima actualizare:

    10.000 de sindicalişti din învăţământ s-au adunat în Piaţa VictorieiFOTOGRAFII: SEVER GHEORGHE
10.000 de sindicalişti din învăţământ s-au adunat în Piaţa VictorieiFOTOGRAFII: SEVER GHEORGHE

Trafic infernal, miercuri (1 iunie), în inima Capitalei. Căldură, nervi întinşi la maximum. 10.000 de sindicalişti din învăţământ s-au adunat în Piaţa Victoriei. Au venit de la grădiniţe, şcoli şi universităţi din toate judeţele ţării ca să ceară mai mulţi bani pentru educaţie şi condiţii decente de muncă.

Le este ruşine să spună că se îmbracă de la second hand, că îşi cumpără pantofi de la buticul ”cu mocăciuni” şi că în pauze mănâncă doar covrigi. ”După 40 de ani în învăţământ, am o pensie de 1.404 lei, atât cât să nu mor de foame în casă. M-au rugat să mă întorc la şcoală, pentru că nu mai sunt învăţători. Fug de salariile foarte mici. Eu m-am bucurat că m-au chemat pentru că mai câştig ceva bănuţi pe lângă pensie”, ne-a explicat Maria Achim, din Braşov, unul dintre protestatarii aflaţi miercuri la mitingul profesorilor.

Au fluierat şi au huiduit, au suflat puternic în vuvuzele, au strigat din rărunchi. Au venit pe rând cu autobuzele, din toate colţurile ţării. Cei din Iaşi, Timişoara, Maramureş, Mehedinţi au plecat în toiul nopţii spre Capitală. Când au ajuns sub ferestrele Palatului Victoria, s-au trezit în infern: 28 de grade la umbră şi mii de maşini care treceau în goană pe lângă locul împrejmuit special pentru manifestanţi. “Jos Guvernul!”, “Demisia!”, ”Guvernul a decis: învăţământul va fi ucis”, au strigat cât au putut de tare sindicaliştii. Şi preşedintele Iohannis, fost profesor şi director de şcoală, a avut parte de atenţia protestatarilor: “Educationen Kaput!”, “Pas cu pas, către impas”, “Meditaţie cu meditaţie, casă cu casă”, scria pe pancartele aduse de foştii colegi de la Sibiu. 

Click! spune

Sindicatele din învăţământ cer mai mulţi bani pentru educaţie, dotarea şcolilor, burse mai mari pentru elevi şi studenţi, decontarea abonamentelor de transport pentru elevii şi profesorii navetişti. După mai multe runde de discuţii cu doi miniştri ai muncii şi cu reprezentanţii Guvernului, cadrele didactice au primit promisiunea că salariile se vor majora în medie cu 5% de la 1 august, apoi cu încă 5% de la 1 decembrie 2017. Este inacceptabil, spun angajaţii din învăţământ şi au decis să înceapă protestele. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William, Prințul Harry, Kate Middleton, Meghan Markle  sursa   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Antalya Turcia 2 jpg
politie jpg
imunitate alimente jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
1 echinoctiul de toamna jpg jpeg
bratara dacica jpg
Obezitate si depresie jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net