Absolvent de Filologie, producător de bragă. Cu cât vinde litrul
Când a ales Filologia, pentru a studia franceza şi spaniola, Dragoş Bogdan, acum în vârstă de 43 de ani, nu s-a gândit că va ajunge să vândă bragă, băutura delicioasă de pe vremea bunicii. De cinci ani este producător şi a reuşit să aducă braga în Bucureşti, spre deliciul nostalgicilor, dar şi al celor care nu-i ştiau gustul.
„De profesie sunt bragagiu, însă fără vreo patalama, ci doar cu o experienţă de doisprezece ani în comerţul cu bragă şi de cinci ani ca producător”. Aşa se prezintă Dragoş Bogdan, care a absolvit Filologia în 1999. „După terminarea studiilor, am lucrat câţiva ani la o companie privată de comerţ exterior. Am readus braga în Bucureşti şi am «împrietenit-o» cu cei care nu o ştiau sau nu apucaseră să o bea. Aşa a apărut Bragageria Bogdania. Am considerat că trebuie să le oferim bucureştenilor băutura - aliment cu care copiii noştri vor creşte sănătoşi, voioşi şi plini de energie”, explică întreprinzătorul pentru adevarul.ro.
Dragoş Bogdan va deschide o bragagerie, unde clienţii nu vor fi întâmpinaţi doar cu băutura gustoasă din cereale. Aceştia vor fi răsfăţaţi şi cu alte produse: zaharicale, cafea proaspăt prăjită şi preparată la nisip, totul într-o atmosferă a Bucureştiului de altădată - o casă de la sfârşitul secolului XIX, situată pe strada Olari. Deşi totul este gata, deschiderea a fost amânată până în februarie 2021, dacă nu vor apărea alte restricţii.
Un litru costă 10 lei
„Până atunci, clienţii ne pot găsi atelierul de producţie din cartierul Cotroceni, strada Dr. Constantin Severeanu, nr. 21. De asemenea, se poate comanda şi online, pe site-ul bogdania.ro. Preţul unui litru de bragă este de 10 lei”, arată Dragoş Bogdan. La mica afacere deschisă în locuinţa din cartierul Cotroceni au pus umărul şi soţia, şi fiica sa. “Braga este o fiertură de cereale care, răcită, se bate cu apă îndulcită şi se lasă la fermentat câteva zile; se serveşte dulce - acrişoară şi trebuie să <<pişte>> puţin la limbă. În afară de gustul aparte, braga este foarte hrănitoare, este bogată în vitamine şi minerale, produce acid lactic prin fermentare şi, nu în ultimul rând, conţine probiotice, care completează flora intestinală, îmbunătăţind digestia”, detaliază producătorul.
Dragoş Bogdan a început să vând bragă la târgurile organizate de Muzeul Satului din Bucureşti, iar produsul a avut succes. Nu doar bunicii au fost încântaţi de băutură, ci şi copiii au fost cuceriţi de gustul bun. “Mulţi muşterii de numai câţiva anişori au făcut o pasiune pentru produsul nostru şi îşi aduc părinţii, de mână, la atelier, ca să le mai ia bragă”, se amuză Dragoş Bogdan.