Ce este fenomenul nociv „food noise”. Este extrem de prezent, nu îl conștientizăm și ne acaparează viața
Nu vă puteți opri să vă gândiți la următoarea masă? Acesta este „zgomotul alimentar” (food noise), spun nutriționiștii. Acest fenomen intruziv, dar comun, vă poate acapara viața, afectându-vă starea de spirit și obiceiurile alimentare. Specialiștii vin și cu soluții pentru a spune stop acestui „zgomot” de care încă nu suntem conștienți cât de mult ne afectează viața.
Ce este „zgomotul alimentar”
„Zgomotul alimentar” este peste tot. Poate fi zgomotul unui chips crocant, al uleiului sfârâind în tigaie, al unui ambalaj sau deschiderea frigiderului.
Termenul descrie gândurile intruzive despre mâncare care sunt stresante și perturbatoare.
„Este atât de obsesiv și nu este un sentiment plăcut. Este un sentiment foarte urât, pentru că ești blocat pe acel gând singular de a vrea să mănânci”, a mărturisit o femeie care a luat parte la un studiu recent.
Zgomotul alimentar este o discuție internă neîncetată despre mâncare pe care unii oameni o experimentează, ceea ce le poate îngreuna luarea unor decizii sănătoase cu privire la alimentația lor. Conversația în acest sens a crescut, în special online, pe măsură ce tot mai multe persoane care iau medicamente populare pentru pierderea în greutate și diabet au realizat că medicamentele par să oprească zgomotul, scrie CNN.
Acest fenomen pe care medicii îl descriau odinioară drept „gânduri intruzive legate de alimentație” sau „preocupări legate de mâncare” este acum parte integrantă a conversației culturale despre mâncare și alimentație.
„Zgomotul alimentar este comun în zilele noastre, deoarece cultura dietei este în jurul nostru și primim mesaje despre ce este bine să mâncăm și ce nu”, spune Rachel Goldman, psiholog specializat în comportamentul alimentar și profesor asistent clinic de psihiatrie la NYU Grossman School of Medicine. „Mulți oameni nu realizează cât de mult spațiu ocupă în creierul lor aceste ganduri despre mâncare”, explică specialistul pentru National Geographic.
Efectele nocive ale zgomotului alimentar
Zgomotul alimentar nu are nimic de-a face cu foamea sau insecuritatea alimentară, punctează Lawrence Cheskin, profesor de nutriție și studii alimentare la Universitatea George Mason și profesor adjunct de medicină la Școala de Medicină Johns Hopkins.
Este vorba exclusiv despre a fi preocupat de gânduri despre mâncare.
Cercetătorii au explicat într-un raport publicat în 2023 că „zgomotul” poate fi dat de unele indicii externe, cum ar fi vederea sau mirosul alimentelor delicioase.
Aceste indicii pot face ca gândurile legate de mâncare să înceapă să ruleze într-o buclă repetitivă.
Pentru unii, zgomotul alimentar este ca o discuție neîntreruptă în capul lor despre ce să mănânce, când să mănânce, cât să mănânce și așa mai departe - și poate fi deranjant și stresant. Ei se pot gândi la următoarea masă în timp ce deja servesc o altă masă.
Ce e de făcut
Experții recomandă să vă analizați obiceiurile sănătoase: somnul, obiceiurile alimentare, hidratarea, exercițiile fizice și gestionarea stresului.
„Este mai greu să combateți aceste gânduri intruzive atunci când sunteți obosit sau stresat”, spune Goldman.
Poate fi util să țineți chiar un jurnal pentru a identifica tiparele și factorii declanșatori pentru zgomotul dvs. alimentar.
Între timp, faceți un efort să mâncați regulat și să alegeți mese care sunt satisfăcătoare din punct de vedere fizic și psihologic.
„Atunci când oamenii își dau permisiunea de a mânca ceea ce doresc, acest lucru poate avea un efect uimitor asupra reducerii zgomotului alimentar”, spune Albers.
„Restricția și sentimentele de privare contribuie la zgomotul alimentar”, conchide specialistul.