Singur la restaurant, un fenomen în creștere provocat de munca la distanță. Oamenii, tot mai solitari
Un fenomen care este în continuă creștere la nivel global se referă la clienții care preferă să ia masa singuri în restaurant. Este un obicei care se răspândește după ce s-a constatat că masa servită singur este un prilej de relaxare, „un fel de spa, dar altfel”, spune un om de știință specializat în diagnosticarea cancerului.
„Oamenii învață să se bucure de propria companie”
În SUA, rezervările pentru mesele individuale au crescut cu 29% în ultimii doi ani, potrivit OpenTable, site-ul de rezervări la restaurante. Statistica arată astfel de creșteri și în Germania, cu 18%, iar în Regatul Unit, numărul clienților care preferă să mănânce singuri cel puțin o dată pe săptămână a crescut cu 14% față de acum doi ani, arată US News.
Japonia are chiar și un termen special pentru mesele solo: „ohitorisama”, care înseamnă „singur”, dar cu titluri de onoare rostite atât înainte, cât și după cuvânt.
Într-un sondaj recent, Institutul de Cercetare pentru Gourmet Eating Out din Japonia a descoperit că 23% dintre japonezii mănâncă singuri, față de 18% în 2018.
Drept urmare, managerii multor restaurante de peste tot din lume rearanjează localurile cu mai multe mese pentru clienți singuri și de asemenea, modifică meniurile pentru mesenii solo.
Munca la distanță i-a făcut pe oameni solitari
CEO-ul OpenTable, Debby Soo, consideră că munca de la distanță este unul dintre motivele apariției acestui fenomen, în care tot mai mulți oameni își părăsesc birourile de acasă și caută relaxarea în a servi singuri masa la restaurant.
Soo crede totuși că există și alte motive mult mai profunde.
„Cred că există o mișcare mai largă a iubirii de sine și a îngrijirii de sine și într-adevăr... să te bucuri de propria ta companie”, a spus ea.
Există și o realitate tristă
Creșterea vine pe măsură ce tot mai mulți oameni trăiesc singuri. În 2019, Centrul de Cercetare Pew a descoperit că 38% dintre adulții din SUA cu vârste cuprinse între 25 și 54 de ani trăiau fără un partener, față de 29% în 1990.
În Japonia, gospodăriile singure reprezintă acum o treime din total, iar sociologii se așteaptă să crească la 40% până în 2040, potrivit datelor guvernamentale.