Lacomii care își umplu farfuriile cu vârf la All Inclusive, obligați să mânânce tot sau primesc amendă

O măsură antirisipă a ajuns în scurt timp extrem de populară printre localurile din Europa. În China este deja lege. Aceasta se referă la prostul obicei al unor turiști de a-și pune umple farfuria cu prea multă mâncare și nu o pot termina. Cele mai populare localuri și hoteluri din Europa aplică de acum amenzi drastice celor care nu mânâncă tot din farfurie.

Îți pui în farfurie cât poți să mănânci

image

În tot mai multe localuri din întreaga lume, restaurantele adoptă măsuri pentru a combate risipa alimentară. Dacă nu consumi tot din ceea ce îți pui singur în farfurie la bufet, ești obligat să plătești o taxă suplimentară.

Această practică este deja întâlnită pe mai multe continente și câștigă tot mai mult teren ca o măsură de responsabilizare a consumatorilor, scrie publicația italiană La Repubblica.

Exemplul din Marea Britanie: amendă 2,40 de lire

Un exemplu concret vine din Marea Britanie, unde Mark Graham, proprietarul pub-ului The Star Inn Vogue, a introdus o taxă simbolică pentru clienții care nu termină mâncarea de la bufet.

Taxa este de 2,40 lire sterline, aproximativ 3 euro, și are mai mult un rol educativ decât punitiv.

Localul oferă meniuri tip „all you can eat” (mănânci cât dorești), incluzând carne de vită, porc și curcan, servită împreună cu preparate locale precum Yorkshire pudding și cartofi prăjiți.

Proprietarul a observat cum cantități mari de mâncare ajung la gunoi și și-a propus să corecteze această situație.

„Orice bucătar din lume ar fi deranjat sau s-ar simți chiar jignit de toată această risipă. Iar asta se întâmplă doar în cazul buffetului cu carne, pentru celelalte feluri a la carte, dacă un client nu poate termina ce are în farfurie, există clasica doggy bag. În cazul buffetului, un client alege cantitatea de mâncare pe care o dorește, motiv pentru care trebuie să se comporte cu respect, cum ar face acasă la bunica lui, unde nici nu i-ar trece prin cap să lase ceva în farfurie”, a comentat el pentru un cotidian britanic.

În China- lege, în Europa-tot mai răspândită

Această abordare nu este unică. În Germania, un restaurant chinezesc a implementat o măsură similară, adăugând o taxă de 2 euro pentru clienții care lasă mai mult de 100g de mâncare neconsumată.

Alte restaurante din Germania au adoptat măsuri similare, care, deși au ridicat întrebări la început, au fost confirmate ca legale de autorități.

China, la rândul său, a lansat în 2020 campania „Farfuria curată” la inițiativa președintelui Xi Jinping. Aceasta are ca scop reducerea risipei alimentare și este văzută ca o necesitate politică, având în vedere resursele limitate.

Această campanie reflectă schimbările de mentalitate globală, în care restaurantele și autoritățile încearcă să descurajeze risipa și să promoveze un consum mai responsabil.

Astfel, măsurile antirisipă, inițial percepute ca excentrice, devin o practică tot mai răspândită, având atât beneficii etice, cât și economice, contribuind la reducerea risipei alimentare la nivel global.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Mette Marit, Prințesa Ingrid și Prințul Haakon, GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bb jpg
ciolacu liturghie  jpg
Pelerinaj Sf  Parascheva Iași   Foto Dan Coțcaru ( courtesy image ) (1) jpeg
foto click (5) jpeg
BeFunky collage (38) jpg
Meghan Markle și Prințul Harry în Columbia Foto Profimedia (1) jpg
Benny Steinmetz  jpeg
usturoi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net