Omul de știință care suferea de progerie a murit subit într-un restaurant. Avea 28 de ani

Ultima actualizare:

Omul de ştiinţă italian Sammy Basso, diagnosticat cu progerie, boala care provoacă îmbătrânirea prematurp a murit. Anunțul a fost postat pe conturile sale de pe platformele sociale. În ciuda înfățișării sale, Sammy Basso avea doar 28 de ani. Toată viața și-a dedicat-o studierii sindromului și devenit celebru pentru desele sale apariții în media și pe rețelele sociale.

Sammy Basso a murit în timp ce lua cina într-un restaurant

Sammy Basso suferea de la doi ani de progerie, boala care provoacă îmbătrânirea prematură. Foto: FB
Sammy Basso suferea de la doi ani de progerie, boala care provoacă îmbătrânirea prematură. Foto: FB

Sammy Basso a murit brusc, sâmbătă seară, în timp ce lua cina într-un restaurant în Treviso, Italia, la câteva zile după ce revenise dintr-o călătorie în China, potrivit media locale.

„Astăzi, lumina noastră, călăuzitorul nostru, s-a stins. Îţi mulţumim, Sammy, pentru că ne-ai inclus în această viaţă minunată”, a anunţat asociaţia pe care el a înfiinţat-o pentru creşterea nivelului de conştientizare asupra progeriei şi pentru strângerea de fonduri în scop ştiinţific.

Născut în 1995 în Schio (nord), el a fost diagnosticat la vârsta de doi ani cu progeria Hutchinson-Gilford, o boală genetică extrem de rară care provoacă îmbătrânirea prematură şi accelerată şi care afectează doar 1 din 20 de milioane de oameni.

Toată viața și-a dedicat-o studierii sindromului de care suferea

Sammy Basso şi-a dedicat viaţa cercetării sindromului cu care a fost diagnosticat, iar în 2018 a absolvit Facultatea de Ştiinţe Naturale din cadrul Universităţii din Padova (nord) cu o teză despre posibilele terapii pentru încetinirea evoluţiei bolii.

image

În 2005, el a fondat împreună cu părinţii săi, dar din proprie iniţiativă, deşi era încă un copil, Asociaţia italiană pentru progerie Sammy Basso, cu scopul de a susţine cercetarea şi de a strânge fonduri pentru studii ştiinţifice.

Basso a dobândit notorietate internaţională datorită multiplelor sale apariţii în media, sensibilizând opinia publică cu privire la sindromul său, şi a jucat într-un cunoscut documentar National Geographic despre o călătorie prin Statele Unite.

Primul pacient operat

În 2019, a fost supus unei intervenţii chirurgicale pentru o problemă la aortă, o premieră pentru un pacient cu progerie. La scurt timp după aceea, a primit titlul de Cavaler al Ordinului de Merit al Republicii Italiene, acordat de preşedintele Sergio Mattarella.

În 2021, Sammy Basso s-a specializat în biologie moleculară la Universitatea din Padova.

Ministrul italian pentru persoanele cu handicap Alessandra Locatelli, i-a mulţumit lui Sammy pentru „curajul şi determinarea de a face cunoscută lumii” progeria, cu „forţă şi speranţă”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Camilla Foto profimedia (5) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Targ de Craciun Craiova 2023   027 jpg
hannah rose papusi jpg
imelda marcos jpg
vreme ploi jpg
cigarette 8771248 1280 png
sososca amalia amalia jpg
Morminte romane descoperite în Israel (© Emil Aladjem / Israel Antiquities Authority)
borcan jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net