30.000 de euro a plătit un restaurant pentru această bucată de brânză, cea mai bună din lume
Brânza din imagine este cea mai bună și cea mai scumpă din lume. Un restaurant din Spania a cumpărat-o de două ori: în 2019 când a stabilit un record mondial pentru cea mai scumpă brânză din lume și în 2023, când și-a doborât propriul record. Este vorba despre brânză Cabrales, care se prepară într-un sătuc din vasta Spanie.
Cea mai scumpă brânză din lume
De patru ori consecutiv, Iván Suárez de la Llagar de Colloto, un restaurant din orașul spaniol Oviedo, a câștigat licitația de achiziționare a celei mai bune brânze Cabrales din lume.
Suárez a plătit 14.300 de euro în 2018 (primul record Guinness World), 20.500 de euro în 2019 (record Guinness World), 17.000 de euro în 2022 și 30.000 de euro în 2023, stabilind astfel un nou record Guinness pentru cel mai scumpă brânză licitată din lume. Această ultimă licitație a avut un preț de pornire de 3.000 de euro.
Produsul licitat a avut o greutate de 2,2 kilogramea și era obținută din lapte de vacă și capră și maturată 10 luni la 1.500 de metri altitudine.
Ca orice produs excepțional și brânza Cabrales are o legendă
Se spune că această brânză Cabrales își are originea în neatenția unui țăran, care, într-o zi de martie, în timp ce mulgea vaca, a fost vrăjit de o păstoriță. Așadar, a pus cu grijă laptele proaspăt muls într-o peșteră și a fugit după iubita lui. După câteva luni de îndrăgosteală, a venit iarna, cu lipsuri și foame, și atunci și-a amintit de laptele pe care îl păstrase în peșteră. Întâmplarea, natura sau miracolul, după cum se povestește, transformaseră laptele în deliciosul Cabrales.
Cum se obține brânza Cabrales
Celebra bânză se produce în satul Asturias din Spania. Este complet naturală, realizată artizanal de către fermieri, din lapte crud de vacă sau dintr-un amestec de două sau trei tipuri de lapte: vacă, oaie și capră. Toată cantitatea de lapte utilizată în producție provine exclusiv din fermele stabilite în zona de producție și controlate de Consiliul de Reglementare.
După ce este produsă, Cabrales se maturează între două și patru luni în peșteri naturale situate în munte, în inima parcului național Picos de Europa.
Umiditatea de 90% și temperatura între 8 și 12 grade fac “magia”. Aceste condiții conferă produsului personalitatea, aroma și caracteristicile culorilor albastru-verzui datorate mucegaiului de tip penicillium.
Rezultatul este o brânză maturată fină, cremoasă, plină de personalitate și cu o aromă intensă, ușor picantă, care se accentuează și mai mult când este produsă din lapte de capră.
Cu un preț mediu de 12 euro pe kilogram, anul trecut cei 22 de producători înregistrați au comercializat 353.204 kilograme de Cabrales, și în fiecare an tot mai multe sunt vândute în afara Spaniei.