Cea mai periculoasă delicatesă din lume este în Sardinia. O tradiție de mii de ani interzisă în toată Europa

Ultima actualizare:

„Casu marzu” înseamnă literalmente „brânză putredă”, dar căreia i se mai spune și „cea mai periculoasă brânză din lume”, dar în Sardinia, aceasta este o delicatesă. Arată ca o roată obișnuită de cașcaval, însă ceva o face să fie cu adevărat „de groază”. Unii străini, îndemnați să guste din produsul tradițional al zonei, dau un pas înapoi și nu se încumetă să o guste nici măcar un pic.

Detaliul care dă gustul

Acest tip de brânză, tradițională în Sardinia, este considerată „cea mai periculoasă din lume”
Acest tip de brânză, tradițională în Sardinia, este considerată „cea mai periculoasă din lume”

O mână de localnici din Sardinia continuă să producă această brânză tradițională, cimentând statutul casu marzu în cultura Sardiniei. Pentru noi ceilalți, produsul este șocant, iar autoritățile au fost foarte precaute și au interzis tipul de brânza în toată Italia și în toată Uniunea Europeană.

Arată ca o roată obișnuită de cașcaval, dar în jurul căreia mereu roiesc muștele. Ei, bine, acestea își depun ouăle înăuntru, iar acesta este detaliul care dă gustul „deosebit” al brânzei de Sardinia, considerată o delicatesă.

Plină de larve, nu degeaba i se spune „cea mai periculoasă brânză din lume” și în mod sigur nu este ceea ce își doresc străinii care ajung în aceste locuri. Inclusiv italienii o resping, dar în Sardinia rămâne o delicatesă.

Cum se prepară produsul

Aceast tip de brânză se obține astfel: în primul rând întreaga cantitate de brânză este lăsată afară, deloc protejată, tocmai pentru a permite muștelor de brânză (Piophila casei) să-și depună ouăle înăuntru. 

Fiecare muscă poate depune până la 500 de ouă deodată, iar când eclozează devin viermi. Când aceștia încep să roiască, dar obligatoriu înainte de a muri, casu marzu este gata de mâncare.

Brânza este plină de viermi și se consumă doar când aceștia sunt în viață
Brânza este plină de viermi și se consumă doar când aceștia sunt în viață

Casu marzu trebuie consumat atunci când viermii sunt încă în viață, pentru că dacă aceștia mor, se consideră că procesul de putrezire al brânzei este prea avansat, chiar și pentru localnicii din această zonă din Sardinia. Faptul că larvele sunt încă în viață este semnul că produsul este în starea perfectă de consum. Pentru ei. Pentru cei străini acestor locuri este ceva de neacceptat.

Interzisă în toată Europa

În ciuda faptului că acest tip de brânză este protejat datorită statutului său de produs tradițional al Sardiniei, guvernul italian l-a clasificat ilegal din 1962, conform legilor care interzic consumul de alimente infectate cu paraziți.

Amenzi de până la 50.000 de euro (aproximativ 60.000 de dolari) pot fi aplicate oricui vinde casu marzu, dar sardinienii nu par prea îngrijorați de vreo pedeapsă.

Deși autoritățile pot pune la îndoială siguranța consumului de brânză, aceasta este consumată de mii de ani și nu există boli care să fi fost legate în mod specific de casu marzu.

„Cred că nimeni nu a murit vreodată mâncând casu marzu”, spune un bucătar renumit din Sardinia.

„Dacă au făcut-o, poate că erau beți. Știi, când mănânci, bei și mult vin.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
erotica 4512433 1280 jpg
cat jpg
image png
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net