I-a cusut degetul de la picior la mână
De trei ani, Didel Păduraru nu-şi mai putea folosi mâna stângă, din cauza un accident de muncă. Joi (6 august), chirurgul Dragoş Zamfirescu i-a redat speranţa bărbatului, după ce i-a transferat un deget de la picior în locul degetului mare de la mână.
Este din Galaţi, are aproape 40 de ani şi, în vara lui 2012, în timp ce-şi ajuta părinţii la muncile agricole, Didel Păduraru şi-a prins mâna stângă într-un malaxor de porumb. Antebraţul i-a fost zdrobit, iar degetul cel mare a fost găsit abia a doua zi de către bunica sa. Bărbatul a avut mare noroc însă! Deşi era cât pe ce să-i fie amputată mâna, medicii de la Bucureşti au reuşit să i-o salveze. Cu toate acestea, fără degetul mare şi fără musculatura antebraţului, Didel făcea doar 30% din ceea ce poate face un om obişnuit.
Acum, după trei ani de la accident, a aflat că poate redeveni un om normal, în urma unui transfer de deget. Joi (6 august), chirurgul plastician Dragoş Zamfirescu i-a dat şansa de a deveni un om normal, după o intervenţie grea, care a început la ora 8.30 şi s-a finalizat la ora 19.00.
„Suntem siguri de succes după două săptămâni”
„În primă etapă, îi reconstruim funcţia de prindere, va trebui să dăm drumul la tendoane pentru flexie. Îi vom lua degetul doi de la piciorul drept şi-l vom pune în locul celui mare de la mâna stângă. Durează foarte mult, pentru că se bazează pe patenţa şi supraviețuirea unor artere şi vene foarte subţiri. Acestea se repară la microscop şi sunt foarte greu de făcut. În următoarele zile, trebuie să fim pe fază, pentru că, dacă se înfundă o arteră, putem pierde degetul respectiv. După două săptămâni, suntem siguri de succes. Apoi, urmează etapa succesului funcţional. După aceea, pacientul poate merge la recuperare pentru a începe să-şi folosească tendoanele. Urmează etapa de regenerare nervoasă, pentru a începe să simtă”, a spus medicul Dragoş Zamfirescu, de la Clinica Zetta. Peste şase luni, chirurgul îi va face lui Didel o nouă operaţie, pentru musculatura mâinii.
La Cluj-Napoca, se pregătește primul transplant de mână din România
La Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj se pregătește efectuarea primului transplant de mână din țară. Potrivit specialiștilor de aici, operația ar putea fi realizată până la sfârșitul anului. Pe lista de transplant s-au înscris deja zece pacienţi, din Cluj și București. Operația nu va fi decontată de stat, ținând cont că, la nivel mondial, este considerată experimentală.
În străinătate, operația și tratamentul pentru toată viața costă între 500.000 și 1 milion de dolari. Până în prezent, 70 de oameni din întreaga lume au făcut transplant de mână.