Istoria degetului mijlociu. Cine a făcut pentru prima dată gestul obscen
Când suntem nervoși și ceva nu ne convine, mai ales în trafic, fără să stăm prea mult pe gânduri arătăm degetul mijlociu. Este practic un semn de revoltă, de jignire a persoanei cu care avem de-a face, fără a folosi cuvinte obscene. Printr-un simplu deget ridicat, spunem totul. Dar, cine ar fi crezut că istoria degetului mijlociu datează de mii de ani?
Simbolul degetului mijlociu este universal. Toată lumea știe că a arăta cuiva degetul mijlociu este o jignire. Totul a început în urmă cu mii de ani.
În Antichitate, degetul mijlociu era un simbol al actului sexual, și era de altfel o manieră de intimidare și amenințare la adresa persoanei căreia îi era arătat.
În latină, degetul mijlociu era numit „digitus impudicus”, adică „degetul nerușinat, indecent sau ofensator”. Acesta era asemănat cu un falus și se regăsește în scrierile romane antice.
Poetul Martial a folosit deseori referiri în poeziile sale la degetul mijlociu și chiar îl arăta spre medicii care-l îngrijeau.
Totodată, se fac trimiteri la folosirea degetului în comedia greacă antică „Norii” de Aristofan. Acolo este definit ca un gest menit să insulte alte persoane.
Utilizarea pe scară largă a degetului în multe culturi este datorată influențelor geografice ale Imperiului Roman și Civilizației greco-romane.
O altă posibilă origine a acestul gest poate fi găsit în primul secol din lumea mediteraneană, în care extinterea digitus impudicus-ului a fost una din multele metode de a distrage atenția față de amenințarea deochiului.
Când a devenit o insultă arătarea degetului mijlociu
Dar, când a devenit insultător degetul mijlociu? În secolul IV îHr, în Atena, un intelectual şi-a ridicat în public degetul mijlociu pentru a-şi exprima dispreţul faţă de un politician care vorbea ca o moară stricată.
“Acesta este marele demagog”, a spus intelectualul, care era nimeni altul decât filosoful Diogene, despre oratorul Demostene.
De asemenea, istoricul roman Tacitus scrie că tribalii germanici le-au arătat degetul soldaţilor romani, iar mai devreme, grecii foloseau degetul mijlociu pentru a face referire la organul genital masculin, cum a fost cazul dramaturgului Aristofan. Însă originile acestui gest par să meargă şi mai departe: masculii de maimuţă veveriţă din America de Sud, spune Desmond Morris, îl făceau cu penisul erect.
Italienii au adus în SUA semnul obscen făcut cu degetul mijlociu
Degetul mijlociu a ajuns și în SUA odată cu imgiranţii italieni, fiind documentat în anul 1886, când un jucător al echipei de baseball Boston Beaneaters l-a ridicat într-o fotografie de grup cu rivalii de la New York Giants.
De-a lungul timpului, degetul mijlociu a depăşit graniţele culturale, lingvistice şi naţionale, fiind prezent la proteste, pe terenuri de fotbal sau la concerte rock din întreaga lume.
Iar Ira Robbins, profesor de drept la Universitatea Americană din Washington DC, care a studiat locul gestului în jurisprudenţă, spune că acesta, chiar dacă la origine simboliza falusul, acum şi-a pierdut acel înţeles şi nu mai este obscen. Acum poate avea mai multe înţelesuri și arată protestul, furia sau exaltarea.
Asta în contextul în care un post american de televiziune şi-a cerut scuze pentru popstarul MIA, care şi-a ridicat degetul mijlociu în timpul show-ului de Super Bowl.
Deputatul Florin Iordache a arătat degetul mijlociu în Parlament
În România, degetul mijlociu a fost arăta de la tribuna Parlamentului. Pe 14 noiembrie 2018, fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, le-a arătat gestul obscen colegilor din Opoziție.
„Vrem să fim independenți, vrem să decidem potrivit Constituției, nu potrivit presiunii pe care o pun unii sau alții!” a spus de la microfonul Camerei Deputaților, după care a ridicat degetele mijlocii.