Revoltător! La 5 ani de la «Colectiv», România tot nu îşi poate îngriji marii arşi

Ultima actualizare:

Incendiul devastator produs în secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ readuce în discuţie o problemă dureroasă, care nu a fost rezolvată nici în cei 5 ani scurşi de la incendiul din clubul Colectiv: România nu îşi poate îngriji marii arşi, dar nici nu-i poate transfera rapid în străinătate. Cazul medicului Ioan Cătălin Denciu, de la Spitalul Judeţean Neamţ, a fost totuşi unul norocos!

Avem cei mai mulţi mari arşi din Europa 

În România se înregistrează, anual, între 600 şi 800 de cazuri de mari arşi - cei mai mulţi din Europa. O parte dintre ei sunt trataţi în ţară, o parte sunt transferaţi în străinătate, se arată într-o analiză realizată de HotNews. Pacienţii mari arşi ar avea nevoie, pentru a fi trataţi în condiţii de maximă siguranţă în România, de centre specializate. România nu are deocamdată nici unul. Ar urma, în schimb, să se construiască, cu finanţare de la Banca Mondială, 4 centre pentru mari arşi - două în Bucureşti, unul la Timişoara şi unul la Iaşi - despre care se vorbeşte încă din anul 2014. Cele 4 centre există în acest moment doar pe hârtie şi nimeni nu ştie când vor fi construite. România are în prezent 3 unităţi funcţionale pentru arşi - la Braşov, Iaşi şi Timişoara - structuri care sunt, însă, inferioare centrelor adevărate. 

Multe victime de la „Colectiv”  au fost salvate doar pentru  că au ajuns în alte țări
Multe victime de la „Colectiv” au fost salvate doar pentru că au ajuns în alte țări

Transferul în străinătate, singura soluţie 

În lipsa unor astfel de centre, transferul pacienţilor cu arsuri grave în 24-48 de ore la spitale performante din străinătate este vital. În cazul medicului Cătălin Denciu de la Spitalul Judeţean Neamţ, autorităţile s-au mobilizat rapid pentru a îl transfera la un spital din Belgia în 12 ore de la incendiu. Soarta multora dintre marii arşi din România rămâne, însă, la voia întâmplării. 

La 5 ani de la „Colectiv”, ordinul Ministerului Sănătăţii prin care se stabileşte mecanismul de transfer tot nu este semnat.

Dr. Cătălin Denciu s-a ales  cu arsuri pe 40% din corp  în urma incendiului de sâmbătă  de la Spitalul Județean Piatra Neamț
Dr. Cătălin Denciu s-a ales cu arsuri pe 40% din corp în urma incendiului de sâmbătă de la Spitalul Județean Piatra Neamț

Un mecanism de transfer care prevedea criterii şi paşi clari pentru transferul marilor arşi, la elaborarea căruia au lucrat timp de 2 ani medici specializaţi în tratarea arşilor şi supravieţuitori ai incendiului din Colectiv. Elaborarea mecanismului de transfer a început în mandatul de ministru al Sănătăţii al Sorinei Pintea, dar a fost abandonat de ultimii doi miniştri ai Sănătăţii: Victor Costache şi Nelu Tătaru. Actualul ministru Nelu Tătaru nu a putut fi contactat de HotNews.ro pentru precizări pe acest subiect. 

Mihai Grecea, unul  dintre supraviețuitori
Mihai Grecea, unul dintre supraviețuitori

Ordinul n-a fost semnat nici acum de ministrul Sănătăţii 

Mihai Grecea, supravieţuitor al incendiului din clubul Colectiv, afirmă că mecanismul de transfer rapid în străinătate al pacienţilor care au suferit arsuri severe şi nu pot fi trataţi sau nu pot fi trataţi în timp util în România este o necesitate strategică pentru sănătatea publică: "Protejează dreptul constituţional al cetăţenilor români la viaţă şi la sănătate în contextul în care în momentul de faţă nu avem nici măcar un centru de arşi în ţară, paturile de arşi existente, mai puţin decât insuficiente ca număr, putând ajuta să scape doar pacienţii cu arsuri de complexitate medie şi nici pe aceia cu adevărat şi în nici un caz nu la nivelul maxim de îngrijire."  

Concret,  mecanismul de transfer prevedea că, în maximum două ore din momentul în care pacientul cu arsuri grave ajunge la spital, o comisie formată din 3 membri - medicul curant al pacientului, un medic ATI şi un medic specializat în chirurgie plastică sau chirurgie generală, după caz - se întruneşte pentru a analiza dosarul medical al pacientului şi, după caz, aprobă, motivând necesitatea, transferul pacientului pentru a fi tratat în străinătate, pe baza unor criterii clare. 

Cum sunt trataţi bolnavii cu arsuri în Belgia

Băi hidrotermale, ferestre căptușite, camere sterile, climă controlată, aer care trece prin filtre speciale, unități de fizioterapie și saloane dotate cu cea mai performantă aparatură. Așa arată Spitalul Militar Regina Astrid, din Belgia, pentru marii arși, acolo unde a fost transportat și medicul Cătălin Denciu, care a luat foc la secția ATI a Spitalului de urgență din Piatra Neamț. Denumit și ” Centrul de Mari Arşi”, acesta face parte din spitalul militar și se află la etajele 6 și 7 ale clădirii. Recent, a fost complet renovat după norme stricte. Odată ajuns aici, pacientul știe că se va întoarce acasă refăcut. Camerele pentru răniți sunt echipate cu cele mai noi tehnologii și sisteme de monitorizare. Arșii sunt tratați în unități special echipate, cum ar fi băi speciale, unde rănile lor pot fi clătite bine, și unități de fizioterapie, unde mușchii și articulațiile sunt lucrate pentru a preveni rigiditatea. Medicul Cătălin Denciu ( 42 de ani) a fost transportat aici duminică dimineață cu un avion C-27J Spartan al Forţelor Aeriene Române, în condiţii speciale, cu asistenţă medicală specializată. Acesta a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului, după ce combinezonul a luat foc pe el. (Andreea Dancu)

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Metoda finalandeza de a incalzi casa  Sursa foto shutterstock 2390967661 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
geamuri jpg
casa braikoff jpg
oameni pe strada jpg
image png
rcs rds digi sigla jpeg
incendiu Los Angeles, captura video jpg
calatorie in timp jpg
termometru jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net