Ministrul Muncii a stabilit: bani mai mulți pentru muncă mai puțină. Cum e posibilă o asemenea măsură

Ultima actualizare:

    Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, vorbește despre măsurile active adoptate de Guvern pentru angajați și angajatori
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, vorbește despre măsurile active adoptate de Guvern pentru angajați și angajatori

Bani mai mulți pentru un timp mai scurt de lucru. Este măsura anunțată de ministrul Muncii, Violeta Alexandru. Aceasta a precizat faptul că angajatul va avea un salariu de 87,5 % muncind doar 50% din timpul de lucru, acolo unde programul flexibil de lucru se justifică.

Violeta Alexandru, a declarat vineri, 28 august, că Guvernul a decis în şedinţa de joi seara să reglementeze o măsură de sprijinire a unui timp flexibil de lucru acolo unde această măsură se justifică, iar în urma acestei hotărâri salariatul va avea un salariu de 87,5 la sută muncind doar 50% din timpul efectiv de lucru.

“Înţelegând faptul că în condiţii de scădere a comenzilor şi activitatea este redusă şi ca atare şi încărcarea pe care o au angajaţii este diminuată, Guvernul a decis să reglementeze o măsură de sprijinire a unui timp flexibil de lucru acolo unde se justifică. Este vorba despre angajatori care împreună cu angajaţii lor vor putea decide în perioada următoare până la sfârşitul acestui an când se aplică această măsură, condiţiile în care se reduce timpul de lucru pentru angajaţii lor, pe fondul scăderii comenzilor, iar pentru a beneficia de sprijinul oferit de guvern trebuie să parcurgă câteva etapele care o să mă refer în continuare. Decizia de a reglementa ceea ce se numeşte timp flexibil de lucru în spaţiul public s-a mai vorbit despre Kurzarbeit”, a afirmat Violeta Alexandru.

În ce condiții poate primi angajatul un salariul mai mare pentru munca mai puțină

Ea a menţionat că această măsură a fost luată în urma unor consultări cu sindicatele şi patronatele și a explicat în ce va consta reducerea programului de lucru pentru angajat.

“Angajatul poate va lucra un timp redus de lucru şi va primi 75% din diferenţa dintre salariul pe care îl avea înaintea perioadei de criză şi salariul care rezultă din reducerea timpului de lucru. O să dau un exemplu. Reducerea timpului de lucru, aşa cum am reglementat, se poate face la maxim 50% , dacă se decide reducerea cu 50% a timpului de lucru înseamnă că salariatul va avea un salariu de 87,5% muncind doar 50% din timpul efectiv de lucru. Cel puţin 10% din salariaţii unei unităţi economice trebuie să fie în această situaţie pentru că angajatorul să poată solicita fondurile aferente acestei măsuri, cifra de afaceri din luna anterioară sau din cea dinaintea ultimei luni trebuie să fi scăzut cu 10% faţă de luna similară din anul anterior”, a explicat ministrul Muncii.

Violeta Alexandru a precizat că măsura se aplică până la sfârşitul acestui an și dar că datele privind schimbarea timpului de lucru trebuie înregistrate REVISAL.

Măsura se poate aplica şi persoanelor care desfăşoară activităţi independente, doar că în cazul lor vorbim despre un maximum de 41,5%.

Ministrul Muncii: ”1,3 milioane de români au fost în șomaj tehnic”

Ministrul Muncii a vorbitși despre șomajul tehnic. Nu mai puțin de 1,3 milioane de români au fost în această formă de plată, pentru care statul a achitat peste 4,8 milioane de lei.

Potrivit demnitarului, cei mai mulți bani s-au dus în București, Cluj și Timiș.

”La sfârșitul lunii august situația aplicării acestor măsuri este dupa cum urmează: pentru șomajul tehnic la începutul stării de urgență, având o serie de domenii cărora ne-am adresat, am efectuat plăți de peste 4,8 miliarde de lei pentru 1,3 milioane de beneficiari. Reamintesc că e vorba de salariați având contractele de munca suspendate și profesioniști”, a afirmat ministrul Muncii. Au rămas după încetarea stării de urgență un număr redus de domenii, iar acum menținem măsura doar pentru câteva, ca urmare a deciziei de ieri luată în Guvern rămân închise barurile, discotecile, cluburile în spatii închise. Doar salariaților acestor unități economice urmează să li se aplice măsura șomajului tehnic”, a mai afirmat Alexandru.

Ministrul a vorbit și despre plățile făcute pentru părinții care au avut zile libere pentru îngrijirea copilului în perioada pandemiei.

În cazul lor, statul a făcut plăți de peste 78 milioane de lei pentru aproximativ 60.000 de salariați. Suma acoperă 41,5% din costul salarial.

Citește și: 

https://www.click.ro/motivul-pentru-care-ministrul-muncii-dat-o-afara-pe-liftiera-institutiei

https://www.click.ro/news/national/exclusiv-ministrul-muncii-s-folosit-de-starea-de-urgenta-ca-sa-nu-le-mai-plateasca

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Tom Parker Bowles cu Printul William si Printul Harry la nunta lui Charles cu Camilla   profimedia 0218936184 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pensionare iDqv8 webp
index webp
62480480 jpg
calendar png
bancomat jpeg
ciolacu coalitie jpg
test auto png
avion ajerbaidjean jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net