Miting al grefierilor în faţa Guvernului. Vin peste 1.500 de persoane
Circulația în centrul Capitalei este din nou perturbată. Sindicate ale grefierilor organizează, vineri, 22 martie, un miting în faţa Guvernului. Ei se plâng că sunt puțini și au mult de muncă.
Vineri, 22 martie, de la ora 11.00, circulația rutieră în Piața Victoriei va fi perturbată din cauza unui miting organizat de sindicatele grefierilor.
Grefierii vor să atragă atenţia asupra volumului foarte mare de muncă, precum şi asupra lipsei unei salarizări unitare, dar şi a personalului insuficient. Organizatorii spun că sunt aşteptaţi peste 1.500 de participanţi.
Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial, în solidar cu Sindicatul SindJust Bihor, Sindicatul Grefierul Alba şi Sindicatul Dreptatea Vrancea anunţă că vineri este programat un miting de amploare, cu 1.500 de participanţi, în faţa sediului Guvernului, urmat de alte acţiuni de protest, organizate împreună cu Federaţia PUBLISIND, pe termen nedeterminat, până la soluţionarea revendicărilor.
Iniţial, mitingul era programat în 15 martie, fiind amânat întrucât Primăria Municipiului Bucureşti a refuzat avizarea pe criterii de acţiuni organizate în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului U.E.
Ce vor grefierii
"Membrii organizaţiilor noastre sindicale - personalul auxiliar de specialitate - reprezintă cea mai numeroasă categorie din sistem, aproximativ 8.000 de persoane şi este formată din grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri statisticieni, grefieri documentarişti şi specialişti IT şi personal conex - agenţi procedurali, aprozi şi şoferi. În România anului 2019, au ajuns să-şi asume sindicatele şi angajatii, pro-bono, incapacitatea guvernelor, a miniştrilor şi a echipelor acestora, care s-au succedat de-a lungul timpului, de a recunoaşte dezastrul din sistemul de justiţie si de a găsi soluţii", se arată într-un comunicat transmis de Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial.
De asemenea, grefierii arată că, de mai bine de trei ani, au atras atenţia asupra problemelor precum volumul de activitate şi necesitatea suplimentării corespunzătoare a schemelor de personal, condiţiile de muncă, necesitatea elaborării unui nou statut pentru profesie care să recunoască atribuţiile efective ale grefierilor, precum şi noi regulamente interne care să corespundă realităţilor din instanţe şi parchete, toate acestea transpuse într-o salarizare corespunzătoare, dar, mai ales, unitară.
Sursa: news.ro