În oraşe ca-n deşert, apa mării, rece-gheaţă

Ultima actualizare:

    Dăbuleni. În oraşul renumit  pentru pepenii  roşii au fost în  weekend temperaturi  greu de suportat
Dăbuleni. În oraşul renumit pentru pepenii roşii au fost în weekend temperaturi greu de suportat

Ce ciudăţenii ne-a adus începutul verii! Temperaturile extreme ne-au lovit în plin, transformând jumătate din ţară într-un adevărat cuptor. În schimb, la malul mării, românii dornici să se răcorească au găsit o altă extremă: Marea Neagră era rece ca gheaţa!

Turiştii şi constănţenii care în acest weekend au sperat că se vor răcori în apa Mării Negre au avut parte de o mare dezamăgire: era rece ca gheaţa, temperatura înregistrată fiind de maximum 13 grade Celsius. Puţini au fost cei care s-au udat mai sus de gamba piciorului. Cei mai curajoşi au fost tot cei mici, care s-au stropit vrând-nevrând, în încercarea de a construi castele de nisip la marginea apei. Specialiştii au explicat pentru adevarul.ro răcirea peste noapte a apei mării. 

„Apa a căpătat culoarea verde smarald. Asta înseamnă că la ţărm a ajuns o apă din straturile de larg. A bătut vântul din sud care aduce apele foarte reci, de adâncime, la mal. Temperatura apei a scăzut de la 21 de grade, atât cât s-a înregistrat zilele anterioare, la 13 grade“, spune Simion Nicolaev, directorul Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ din Constanţa. 


    Constanţa. Turiştii veniţi să se  răcorească la mare  au avut surpriza să  găsească o apă rece  ca gheaţa, în care  nu puteai face baie
Constanţa. Turiştii veniţi să se răcorească la mare au avut surpriza să găsească o apă rece ca gheaţa, în care nu puteai face baie

Specialistul a mai adăugat că nu este pentru prima dată când se petrec astfel de fenomene la ţărmul Mării Negre. Au fost situaţii, în anii anteriori, când temperatura apei a scăzut de la 24 de grade la 12 grade, într-un timp foarte scurt.

„Răcirea apei este un fenomen natural. Vânturile sunt foarte benefice pe perioada verii, ele mai menţin temperatura apei şi fac aerul mai respirabil. Dacă nu bătea vântul, apa era clocită acum. În urmă cu şase ani, ne-am confruntat cu un alt fenomen, când apa mării a înregistrat 30 de grade la mal“, spune specialistul.

În schimb, la Sulina şi Gura Portiţei, apa mării a fost mult mai caldă, înregistrându-se 25-27˚C. În timp ce apa mării era neprietenoasă cu turiştii, aerul a luat foc în Dobrogea.  Sâmbătă, în aer, la Constanţa, un maxim înregistrat a fost de 34,1 grade, iar la Hârşova 38 grade Celsius. De altfel, în jumătate de ţară a fost sâmbătă cod roşu. 

În oraşul Dăbuleni, zonă cunoscută drept „deşertul României”, la ora 14.00 au fost înregistrate temperaturi de 47 de grade Celsius. Oamenii s-au plâns, pe bună dreptate, că s-au simţit exact ca în Sahara. 

„Te sufoci de căldură, iar eu cred că astăzi temperaturile au ajuns la sol la peste 50 de grade Celsius, deşi meteorologii au anunţat că la Dăbuleni vor fi 42 de grade Celsius. La noi este exact ca în Sahara, însă trebuie să muncim şi pe caniculă. Şi anul trecut a fost cald, dar nu ca acum. Dacă o să fie aşa până în luna septembrie, nu ştiu cum ne vom descurca“, a declarat Gigi Bârzăneanu.

Aşa ne-am răcorit pe cod roşu

Weekendul a fost extrem de fierbinte. Sâmbătă, jumătate de țară a fost sub cod roșu de caniculă. 


    Bucureştenii  s-au răcorit în parcuri
Bucureştenii s-au răcorit în parcuri

În Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, adică în mai tot sudul țării, s-au înregistrat temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale acestei perioade. 


    Bucureştenii  s-au răcorit la ştranduri
Bucureştenii s-au răcorit la ştranduri

La cele peste 40˚C, oamenii au căutat orice metodă de răcorire cu putință: piscinele și strandurile au fost pline, la terasele umbroase n-aveai loc să arunci un ac, iar mall-urile răcoroase au fost luate cu asalt.

Flash vreme

  • Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov (SABIf) a înregistrat în ultimele 24 de ore peste 700 de solicitări pentru cazuri grave, urgenţe de cod roşu şi galben, pentru aproape 200 dintre acestea fiind necesară intervenţia echipelor medicale în spaţii publice. Au fost, de asemenea, 90 de cazuri de leşin, cu şi fără pierderea conştienţei, pe fondul căldurii excesive, a declarat pentru news.ro, managerul SABIF, dr. Alis Grasu.
  • O fetiţă de un an şi jumătate s-a înecat în piscină. Incidentul s-a petrecut ieri în satul Nereju Mic din judeţul Vrancea. Copilul a murit înecat într-o mini-piscină pe care părinţii o instalaseră în curtea gospodăriei, precizează news.ro. Părinţii erau acasă când s-a întâmplat tragedia, ei fiind cei care au sunat la 112. Poliţiştii au deschis o anchetă. 
  • Patruzeci de localităţi din patru judeţe ale Moldovei au rămas, duminică, fără energie electrică, din cauza unei furtuni produse în noaptea de sâmbătă, cele mai afectate fiind judeţele Vaslui şi Bacău. Potrivit reprezentanţilor Delgaz Grid, furtuna din cursul nopţii de sâmbătă a afectat 19 localităţi din judeţul Vaslui, 15 din Bacău şi câte trei din Suceava şi Neamţ. ”Situaţia se poate schimba de la o oră la alta, având în vedere că o mare parte a Moldovei se află sub avertizare cod galben de vreme rea”, a declarat, duminică, pentru news.ro purtătorul de cuvânt al Delgaz Grid, Sorin Munteanu.
  • Cei care au „fugit” din București pentru a scăpa de caniculă au avut de pătimit pe drumul de -întoarcere. Pe DN 1 a fost ieri foarte aglomerat din cauza numarului mare de mașini care se întorceau de pe Valea Prahovei. -Conform Centrului Infotrafic, în zona stațiunii Bușteni se circula cu o -viteză medie de aproximativ 20 km/h.

După caniculă vin furtunile

De la o extremă, la alta! După ce ne-am topit la 40 -42 de grade sâmbătă, de duminică seară au început furtunile în jumătate din țară. Meteorologii ANM au emis ”cod portocaliu” de ploi torențiale, rafale de vânt, fulgere și grindină. 

simeon stalpnicul png

Avertizarea este valabilă până luni noapte, în jurul orei 23 și vizează județele Gorj, Vâlcea, Mehedinți, Dolj, Olt, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna și Buzău. Aici fenomenele meteo vor fi violente și este posibil să cadă până la 70 -90 l/mp de ploaie, adică tot atât cât ar fi normal în două luni. 

Este ”cod galben” luni în sudul Banatului, estul Munteniei, Moldova și local în Transilvania, unde va ploua torențial. În aceste condiții, temperaturile vor coborî sever, până la 20 de grade la Craiova, 23 de grade la București și 22 de grade la Iași. 

După acest episod, vremea se va îndrepta, iar temperaturile vor urca, de la o zi, la alta, la 27 -30 de grade. De joi, se vor întoarce furtunile în jumătatea de nord a țării.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net