Pe asta chiar n-o știați! Un om petrece 6.500 de ore la toaletă

Ultima actualizare:

    Unii au toalete aurite, iar 4,5 miliarde de oameni își fac nevoile în natură
Unii au toalete aurite, iar 4,5 miliarde de oameni își fac nevoile în natură

Circa un an și jumătate din viață o petrecem ”pe tron”, adică circa 6.500 de ore, spun specialiștii ONU. Să mergi la toaletă este firesc pentru noi, dar 4,5 miliarde de oameni de pe planetă își fac nevoile în natură.

În fiecare an, la 19 noiembrie, este Ziua Mondială a Toaletei, a decis Organizația Națiunilor Unite (ONU), în 2013. Motivul pentru care există o astfel de zi este criza toaletelor de pe planetă: 4,5 miliarde de oameni nu au wc în casă. Se fac eforturi financiare pentru a se îmbunătăți situația pe planetă. Poate ajung la la latrinele din România!

Scriitorul francez Roger-Henri Guerrand a scris cartea “O istorie culturală a toaletelor”, din care vă prezentăm câteva lucruri amuzante și neștiute despre toalete, alese de WIRQUIN România.

  • Înainte de apariția primelor latrine publice, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, oamenii obișnuiau să își facă nevoile pe câmp, pe stradă sau oriunde erau feriți de privirile trecătorilor.
  • În secolul al XIII-lea, practica era ”totul în stradă”. Oamenii aruncau apele folosite pe fereastră, și, uneori, se auzeau strigăte de avertisment precum „Păzea, că pică!” sau ”Păzea la apă!”. Erau la modă anecdotele cu persoane de vază ce se treziseră cu conținutul unei oale de noapte în cap. Chiar și regelui Ludovic cel Sfânt i s-ar fi întâmplat așa ceva.
  • Regele George al II-lea al Marii Britanii a murit pe toaletă. Se întâmpla în anul 1760. Conform relatărilor vremii, regele s-a trezit, și-a băut ciocolata, a intrat în toaletă, după care valetul său a auzit un zgomot ca de accident.
  • După vasele de sticlă și oalele de lut, au apărut așa-numitele scaune perforate. Isabela de Bavaria, soția regelui Carol al VI-lea al Franței, avea un astfel de scaun decorat cu catifea albastră, iar Filip cel Lung comandase un scaun acoperit cu o stofă de lână neagră numită ”oacheșică”.
  • Ludovic al XI-lea dispunea de un „jilț intim”, înconjurat de o perdea, și folosea câlți din in pe post de hârtie igienică.
  • În perioada Renașterii, oalele de noapte se regăsesc până și în inventarele de succesiune. Uneori, oamenii se foloseau de șeminee pentru a-și “ușura pântecele”.
  • Primul pas pe calea igienei publice are loc odată cu decizia contelui de Angiviller ca toți arborii tuia din grădinile Tuileries să fie tăiați, iar, în locul lor, să se construiască latrine unde intrarea costa două parale.
  • În 24 de ore, cantitatea de urină eliminată de un om se ridică la aproximativ 1.250 de grame, ceea ce înseamnă 450 de kilograme pe an.
  • Când tragi apa, consumi aproximativ 6 litri de apă curată. De asemenea, în unele cazuri, consumul de apă poate ajunge și până la 26 de litri dintr-o singură activare a mecanismului de la toaletă.
  • Cum a evoluat vasul de wc

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net