Povestea unei familii stabilite în Irlanda, care a lăsat România pentru o educație mai bună a copiilor lor. ”Mă felicit în fiecare zi”
România a pierdul peste 15% din populație în ultimii 30 de ani. Oamenii au plecat din țară pentru un trai mai bun, pentru o viață mai demnă. Însă, în ultima vreme, românii își pun copiii pe primul loc și, considerând că nu pot accesa un sistem de educație performant, caută soluții în străinătate.
Astfel, sunt oameni care lasă în țară familii, afaceri sau un loc de muncă de top pentru a o lua de la zero în alte țări de dragul copiilor. Vor școli bune pentru ei și nu le găsesc în România, conform Digi 24.
S-au mutat în Irlanda cu sufletul îndoit dar se felicită în fiecare zi
Sorin Șarba, unui dintre românii care au ales binele copiilor lăsându-și în urmă părinți, prieteni și dorul de țară și s-a mutat în Irlanda unde copiii săi au avut parte de o educație excelentă deși nu au mai prins locuri la cele mai bune școli de acolo.
„Nu a fost ușor deloc, aveam 40 si ceva de ani Am plecat așa, cu sufletul îndoit, speram să regret în fiecare zi, dar din ce văd că se întâmplă, mă felicit în fiecare zi că am avut totuși curajul să plec cu trei copii, din care doi mici, unul de un an jumătate-doi, celălalt de trei ani”, a povestit Sorin Șarba, la Digi 24.
Decizia de a pleca într-un oraș de 50.000 de locuitori din sud-estul Irlandei, a fost în 2014, deși în România avea o afacere prosperă. Fiul său cel mare era în clasa V-a.
Deși s-a lovit de rezistența la schimbare a părinților săi și ai soției și de ”dorința lor de a face parte dintr-un sistem corupt, de fapt, susținând atențiile, micile aranajmanete ca ai lor copii să aibă doi pași mai în față”, Sorin a dorit pentru copiii săi să crească într-un mediu normal și sănătos.
Băiatul său a luat Bacul cu cel mai mare punctaj din școală
Sorin Șarba a mai povestit că la început a fost dezamăgit de faptul că nu a mai găsit locuri la școlile cele mai bune din Irlanda. Dar la șapte ani de atunci, este mândru că fiul său a început o universitate care îi permite ca în ultimii doi ani de studiu să învețe în Singapore, Canada, Elveția sau Japonia, la alegere.
„El a ajuns cu limba engleză destul de precară, dar în toți anii aceștia a evoluat foarte frumos, foarte rapid și a reușit să ia Bacalaureatul cu cel mai mare punctaj din școală. Profesorii pe care i-a avut el la o școală slab cotată ar fi profesori de top la școlile private din România”, a mai povestit Sorin Șarba.
Cine sunt românii care pleacă din cauza educației
Specialiștii spun că cei care părăsesc România acum au în jur de 35 de ani, studii superioare, care au aici o oarecare stabilitate financiară dar vor mai mult pentru copiii lor.
„Ultimul an și jumate a fost o decepție nu numai cauzată de pandemie, dar și de lipsa de speranță în reformarea sistemului de educație”, punctează Oana Moraru, expert în educație.
Specialiștii spun că, din anul 1990 până în prezent populația României s-a redus cu 4 milioane de oameni din cauza migrației.
Dragoş Moştenescu a dat lovitura în Marea Britanie la un an de la emigrare