Proiectul formularului unic, scos în dezbatere publică de Ministerul de Finanțe
Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Muncii și Justiției Sociale și Ministerul Sănătății au lucrat împreună la definitivarea proiectului care vizează implementarea formularului unic (D112) privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate. Proiectul de ordin, care stabilește modelul, conținutul, și modalitatea de depunere și de gestionare a Declarației D112, a fost scos în dezbatere public pe site-ul Ministerului de Finanțe.
Declarația 112 cuprinde atât informații privind obligațiile fiscale ale contribuabililor, cât și informații necesare stabilirii prestațiilor sociale potrivit legislației specifice, acordate de Casa Națională de Pensii Publice, de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Conform autorităților, proiectul de ordin stabilește:
Reținerea la sursă a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii, după caz, pentru plătitorii de venituri:o din drepturi de proprietate intelectuală,o realizate în baza contractelor de activitate sportivă,o realizate în baza contractelor de arendă;o din asocieri cu persoane juridice contribuabili potrivit titlurilor II şi III sau Legii nr. 170/2016;
Prevederi speciale referitoare la modul de calcul, declarare și plată a contribuțiilor sociale de sănătate pentru persoanele fizice care realizează venituri scutite de la plata impozitului pe venit, prevăzute la art. 60 din Codul fiscal.
Prevederi speciale privind opțiunea distribuirii și plății lunare a sumelor privind acordarea de burse private, precum și pentru susținerea unei entități nonprofit/unități de cult reprezentând 2% sau 3,5% din impozit, de către plătitorul de venit;
Actualizarea corespunzătoare a anexelor la ordin potrivit modificărilor aduse legislației specifice.
Declarația se completează de către persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare (Codul fiscal) la care își desfășoară activitatea sau beneficiază de concediul medical și indemnizații de asigurări sociale de sănătate persoanele prevăzute la art. 136 lit.a) și b) și art. 153 alin.(1) lit. a)- d) de către entitățile prevăzute la art. 147 alin. (1) din aceeași lege, precum și de cǎtre orice plǎtitor de venituri de naturǎ salarialǎ sau asimilate salariilor.
Declarația se completează și de contribuabilii prevăzuți la art.147 alin.(12) și (13), art. 151 alin. (5) și (6), art.168 alin.(2), art. 169 alin. (1) lit. b) și c art. 174 alin. (5) și (6), din Codul fiscal, care au obligația să depună declarația și să achite contribuțiile sociale obligatorii, potrivit legii, precum şi de plătitorii de venit prevăzuţi la art. 68^1 alin.(2), art. 72 alin. (2), art. 84 alin. (8), art. 125 alin. (8)-(9), din Codul fiscal.
Din document reiese că declarația se poate depune:
Lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare pentru care se plătesc veniturile, de persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, instituțiile prevăzute la art. 136 lit. d) - f) din Codul fiscal, precum și persoanele fizice care realizează în România venituri din salarii sau asimilate salariilor de la angajatori din state care nu intră sub incidența legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte.
Trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului, de plătitorii de venituri din salarii și asimilate salariilor prevăzuți la art. 80 alin. (2) din Codul fiscal, în calitate de angajatori sau de persoane asimilate angajatorului:
a) asociații, fundații sau alte entități fără scop patrimonial, persoane juridice;b) persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit care, în anul anterior, au înregistrat venituri totale de până la 100.000 euro și au avut un număr mediu de până la 3 salariați exclusiv;c) persoanele juridice plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care, în anul anterior, au avut un număr mediu de până la 3 salariați exclusiv;d) persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale, precum și persoanele fizice care exercită profesii liberale și asocierile fără personalitate juridică constituite între persoane fizice, persoanele fizice care dețin capacitatea de a încheia contracte individuale de muncă în calitate de angajator, care au, potrivit legii, personal angajat pe bază de contract individual de muncă.
Până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, venituri realizate in baza unor contracte de activitate sportivă, arendă, din asocieri cu persoane juridice contribuabili potrivit titlurilor II şi III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016, pentru care impozitul se reţine la sursă, de plătitorii de venituri prevăzuţi la 68^1 alin.(2), 72 alin. (2), 84 alin. (8), 125 alin. (8)-(9), din Codul fiscal.
Atenție! Depunerea trimestrială a declarației constă în completarea și depunerea a câte unei declarații pentru fiecare lună din trimestru, potrivit art.147 alin. (5) din Codul fiscal.