Ce sunt puii broiler. Se află pe mesele multor români, însă sunt buni sau nu pentru consum
Puii broiler sunt o alegere populară pe mesele multor români, însă din ce în ce mai multe voci atrag atenția asupra riscurilor și efectelor negative ale consumului acestora. Într-o discuție recentă în cadrul emisiunii DC Anima, Tudor Tim Ionescu și invitată sa, Iulia Marin de la Asociația FREE, au adus în prim-plan efectele nocive ale acestor pui asupra sănătății, mediului și drepturilor animalelor.

Ce sunt, de fapt, puii broiler?
Puii broiler sunt crescuți special pentru producția de carne, având o rată de creștere extrem de rapidă. Acești pui sunt selecționați genetic pentru a ajunge la o greutate optimă într-un interval scurt de timp, de obicei între 5 și 7 săptămâni. La finalul acestui proces, aceștia pot cântări între 2 și 4 kilograme, având un corp compact, cu un piept bine dezvoltat, caracteristic pentru producția de carne. Spre exemplu, puii broiler din ziua de astăzi sunt de aproximativ patru ori mai mari decât cei crescuți în urmă cu zeci de ani.
O comparație șocantă
Iulia Marin a realizat o comparație șocantă între puii broiler și un copil. „Practic, ceea ce vedem noi acum la puii broiler este echivalentul unui copil de 2 luni care cântărește 300 de kilograme”, a spus aceasta. Acest fenomen nu se întâmplă fără consecințe, iar marșul pentru drepturile animalelor, organizat pe 21 septembrie, a avut ca scop atragerea atenției asupra condițiilor în care sunt crescuți acești pui și a modului în care acest tip de producție afectează mediul și animalele, scriu cei de la dcnews.ro.
Problemele din spatele puilor broiler
Puii broiler sunt crescuți în ferme intensive, unde condițiile sunt optimizate pentru a maximiza creșterea acestora, însă adesea în detrimentul bunăstării lor. Hrana acestora este bogată în proteine și nutrienți care să le permită o dezvoltare rapidă, dar acest lucru nu vine fără un cost. De cele mai multe ori, puii broiler nu au suficient timp pentru a se dezvolta în mod natural, iar condițiile de creștere nu le permit să trăiască o viață sănătoasă și normală.
De asemenea, puii broiler sunt adesea expuși la un stres semnificativ în fermele industriale, unde sunt ținuți în spații înghesuite și lipsiți de stimulii naturali. Aceste condiții duc la probleme de sănătate pe termen lung, iar carnea lor poate să conțină substanțe chimice sau hormoni de creștere care pot avea un impact negativ asupra consumatorilor.
În cadrul aceleași discuții, s-a subliniat și impactul puilor broiler asupra mediului. Creșterea intensivă a acestor pui duce la o utilizare intensă a resurselor, precum apa și hrana, dar și la poluarea mediului înconjurător prin emisiile de gaze cu efect de seră. De asemenea, produsele din carne de pui broiler sunt de multe ori mai puțin nutritive decât carnea de pui crescută în mod natural.
Ce ar trebui să știm despre etichetarea produselor?
Iulia Marin a adus în discuție și un alt subiect important: lipsa unei etichetări clare pe produsele din carne de pui. „Nu o să vedem niciodată scris pe cofragul de ouă că scrie «ouă de la găini ținute-n cuști»”, a spus aceasta, subliniind faptul că consumatorii nu sunt întotdeauna informați corect despre condițiile în care sunt crescuți animalele. Lipsa unei etichetări transparente face ca mulți oameni să nu conștientizeze realitatea din spatele alimentelor pe care le consumă.
Ce cer activiștii pentru protecția animalelor?
În marșul din 21 septembrie, activiștii pentru drepturile animalelor au lansat un set de cerințe pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale animalelor din România, printre care interzicerea cuștilor pentru păsările de fermă și îmbunătățirea condițiilor din fermele industriale. Printre cele mai importante cerințe se numără și interzicerea transportului de animale vii mai mult de 8 ore, limitarea vânătorii sportive și promovarea educației pentru protecția mediului și a animalelor în școli.
Dacă vrei să alegi o alternativă mai sănătoasă și mai responsabilă, ar fi indicat să te orientezi spre carne de pui crescută în mod natural, fără hormoni sau alte substanțe chimice, care garantează atât o mai bună calitate a cărnii, cât și o viață mai bună pentru păsări.