Boala contagioasă care provoacă probleme majore în România. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că situația ar putea deveni mai gravă

În ultimele luni, România se confruntă cu o problemă majoră de sănătate publică: epidemia de rujeolă, o boală extrem de contagioasă care face ravagii în rândul populației. Anul trecut, țara noastră a înregistrat cele mai multe cazuri de rujeolă din întreaga Europă, iar medicii avertizează că situația s-ar putea înrăutăți considerabil dacă nu se iau măsuri urgente.

România se confruntă cu o problemă majoră de sănătate publică: epidemia de rujeolă. Foto: arhiva.
România se confruntă cu o problemă majoră de sănătate publică: epidemia de rujeolă. Foto: arhiva.

Rujeola, o amenințare tot mai mare

Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli ale copilăriei, având capacitatea de a se transmite extrem de rapid, mai ales în locuri unde aglomerația este mare, cum sunt școlile și grădinițele. Primele simptome ale bolii sunt asemănătoare celor ale unei răceli obișnuite, însă după câteva zile, pe piele apare erupția caracteristică.

Medicii subliniază că rujeola se transmite pe cale respiratorie și că, într-un mediu școlar, dacă un copil este diagnosticat, virusul se răspândește rapid, afectând alți copii și chiar personalul didactic. „Se transmite extrem de uşor! Este printre bolile virale care sunt extrem de contagioase, se transmit pe cale respiratorie. E clar că dacă la o şcoală sau o grădiniţă un copil are rujeolă, va transmite şi la ceilalţi”, explică Adrian Marinescu, managerul spitalului Matei Balş din Capitală, citat de observatornews.ro.

Rata scăzută a vaccinării – cauza principală

Unul dintre motivele principale ale acestei epidemii este rata scăzută de vaccinare. Conform datelor oficiale, multe județe din România au înregistrat o scădere semnificativă a numărului de copii vaccinați, iar acest lucru a dus la reapariția bolii. De exemplu, județul Suceava, care se află în topul celor mai multe cazuri de rujeolă, este, în același timp, unul dintre cele mai codașe județe în ceea ce privește vaccinarea. În 2025, până în prezent, în acest județ au fost înregistrate 224 de cazuri de rujeolă, cele mai multe în mediul urban.

Încrederea oamenilor în vaccinare s-a prăbuşit imediat după pandemie. Mulți dintre părinți refuză vaccinurile, chiar și pe cele incluse în schema națională. Asta a dus la apariția unor focare de rujeolă în diverse colțuri ale țării”, a declarat Daniela Odeh, directorul Direcției de Sănătate Publică Suceava, citat de aceeași sursă.

Consecințele unui sistem de vaccinare deficitar

Numărul mare de cazuri de rujeolă din România a adus cu sine și alte riscuri, iar medicii avertizează că dacă nu se intervine rapid, situația ar putea degenera. În prima jumătate a anului trecut, Spitalul de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti a înregistrat aproape 800 de cazuri de rujeolă pe lună, iar în 2025, epidemia pare să fi luat avânt din nou, deși numărul cazurilor a scăzut ușor.

În plus, medicii avertizează că lipsa vaccinării nu doar că pune în pericol sănătatea copiilor, dar poate duce și la reapariția altor boli grave, precum poliomielita, pentru care deja există atenționări din partea autorităților.

Peste 30.000 de cazuri înregistrate în 2024

România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul de cazuri de rujeolă. În 2024, au fost raportate 30.000 de cazuri, reprezentând mai mult de 70% din totalul cazurilor de pe continent. În această situație alarmantă, 21 de persoane au murit din cauza bolii, inclusiv un bebeluș de doar 10 luni.

Specialiștii de la UNICEF trag un semnal de alarmă privind imunitatea scăzută a populației. „Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli din lume şi este o amenințare care nu cunoaşte graniţe. Ratele scăzute ale vaccinării sunt un semnal de alarmă că acest virus poate continua să se răspândească rapid în comunităţi”, a explicat Alexei Ceban, specialist în imunizare.

Pentru a preveni o criză și mai gravă, autoritățile trebuie să ia măsuri urgente în ceea ce privește vaccinarea. Medicii și organizațiile internaționale solicită o campanie de informare mai amplă pentru a restabili încrederea părinților în vaccinuri și pentru a evita răspândirea unor noi epidemii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ANAF Agentia Nationala de Administrare Fiscala FOTO Mediafax
cel mai bun ulei pentru prajit png
Valencia, foto Shutterstock jpg
image png
Test, foto Shutterstock, Jagranjosh jpg
copac plantat gradina curte pom istock jpg
Passetto di Borgo, foto Shutterstock jpg
conifers 1850227 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net