Alertă în România! Cazurile de rujeolă au crescut alarmant

Medicii au tras un semnal de alarmă, avertizând că suntem martorii unui început de epidemie de rujeolă.

România este în pragul unei pandemii de rujeolă / foto: Shutterstock
România este în pragul unei pandemii de rujeolă / foto: Shutterstock

Medicul Cătălin Apostolescu a declarat îngrijorat: „Observăm o creștere semnificativă. Putem confirma începutul unei epidemii de rujeolă, o boală care fusese eradicată prin vaccinare. Este periculoasă în fazele acute sau la copiii mici, însă rujeola poate cauza complicații neurologice extrem de grave.

Zilnic, la Institutul Balș avem aproximativ 15-20 de pacienți diagnosticați cu rujeolă. Ca exemplu, în perioada 1-4 decembrie, numărul internărilor pentru rujeolă a fost de 45.

Putem vorbi despre o creștere exponențială. În urmă cu 1-2 ani, aveam doar 1-2 cazuri pe zi sau pe săptămână. În prezent, înregistrăm zilnic între 15 și 20 de cazuri. Mai grav este că rujeola afectează și adulții, nu doar copiii.

 Un număr de 1.855 de cazuri confirmate cu rujeolă în România au fost raportate în perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2023, informează Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Dintre acestea, 213 s-au înregistrat doar în Bucureşti.În săptămâna 24 - 30 noiembrie s-au raportat la nivel naţional 192 de cazuri de rujeolă, dintre acestea 59 fiind în Bucureşti.Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în perioada 24 - 30 noiembrie, în judeţul Braşov.  

Care sunt simptomele rujeolei

Rujeola este o boală infecțioasă și contagioasă care debutează cu febră ridicată, tuse uscată, secreție nazală și ochi roșii și în lacrimație.

Aceste simptome sunt urmate de apariția unui exantem caracteristic, constând în pete roșii și mici umflături care încep de obicei în zona capului și se extind apoi către restul corpului.

În plus, rujeola poate provoca oboseală intensă, pierderea poftei de mâncare și uneori complicații severe, în special la copiii mici sau adulții vulnerabili.  

Nu vă diagnosticați copiii acasă!

Rujeola nu are un tratament specific, iar abordarea constă în gestionarea simptomelor și a complicațiilor. Odihna și hidratarea sunt esențiale pentru a ajuta organismul să lupte împotriva infecției.

De obicei, medicii recomandă administrarea de acetaminofen sau ibuprofen pentru a reduce febra și disconfortul asociat. Este important să se evite administrarea de aspirină la copii sau adolescenți, deoarece poate cauza complicații grave, cum ar fi sindromul Reye.

În unele cazuri severe sau la cei cu sistem imunitar slăbit, pot fi necesare tratamente spitalicești pentru a gestiona complicațiile. În plus, vaccinul împotriva rujeolei este adesea administrat pentru prevenție sau în primele zile de la expunerea la virus, pentru a reduce severitatea bolii.

Este crucial să se consulte un medic pentru recomandări specifice și pentru monitorizarea atentă a evoluției bolii, mai ales în cazul copiilor sau al persoanelor cu riscuri mai mari de complicații.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
coada imigrari IGI jpeg
image
image
image
image
image
image
rugaciune biblie tatal nostru freepick jpg
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net