Epidemia de rujeolă a mai luat două vieți în România. Până acum în 2023 au fost înregistrate 2735 de îmbolnăviri

Nu vă jucați cu rejeola! Apelul vine de la autorități care anunță noi decese în urma epidemiei din țara noastră. Alte două persoane au murit din cauza rujeolei, în România, fiind vorba despre un bebeluş de şapte luni din judeţul Braşov, care nu putea fi încă vaccinat, şi de un adult de 35 de ani, din Bucureşti, care nu era vaccinat.

Copil bolnav de rujeolă
Petele de rujeolă apar la început pe gât și pe față. Captură observatornews.ro

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a făcut acum la sfârșit de an bilanțul epidemiei de rujeolă declarate în țara noastră de Ministerul Sănătății. Concluzia? Acum la sfârșitul anului situația este mai gravă decât în prima jumătate a anului

Potrivit celui mai recent raport al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul INSP, publicat miercuri, în perioada 1 ianuarie-24 decembrie, în România au fost notificate 2.735 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care trei decese. 

Ce se știe despre decesele de rujeolă 

Primul deces din cauza rujeolei este cel al unui copil în vârstă de 7 luni (neeligibil la vaccinarea cu ROR) din judeţul Braşov, contact cu fratele în vârstă de 3 ani, nevaccinat antirujeolic.  

Al doilea deces din cauza rujeolei s-a înregistrat la un copil în vârstă de 7 luni (neeligibil la vaccinarea cu ROR) dintr-o comunitate cu acoperire vaccinală suboptimală din judeţul Braşov, unde au fost raportate 27 cazuri confirmate cu rujeolă.  

Al treilea deces în cadrul epidemiei de rujeolă este al unui adult în vârstă de 35 ani, nevaccinat antirujeolic, din Bucureşti. Acesta avea comorbidităţi - mielom multiplu. 

Câte cazuri de îmbolnăviri cu rujeolă au fost în 2023 în România 

Cele 2.735 de cazuri confirmate cu rujeolă au fost raportate în 34 de judeţe şi în municipiul Bucureşti, cele mai multe fiind în judeţele Mureş (748) şi Braşov (657), precum şi în Bucureşti (352). 

În perioada 6-24.12.2023, conform datelor extrase din RENV, au fost vaccinaţi în total, cu ROR, 23.475 de copii, din care 4.191 de copii cu vârste între 9 şi 11 luni. 

Ce este rujeola

Rujeola sau pojarul, cum este denumita popular afecțiunea, este o boală infecțioasă foarte contagioasă, generată de către virusul rujeolic. Virusul se răspândește cu repeziciune, mai ales la persoane nevaccinate. Simptomele apar după 10-12 zile de la expunerea la virus, debutul fiind similar unei răceli, cu secreții nazale, tuse si febra ușoară.

Pe masura ce boala avansează, de obicei in a 3-a sau a 4-a zi, se observă semnele erupției cutanate: mici pete roșii care se întrepătrund și provoacă mâncărimi. Inițial, erupția cutanată este mai pronunțată în zona feței și pe gât, dar ulterior se extinde către restul corpului. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
florin piersic facebook jpg
image
image
image
image
image
image
2925A0F4 C385 4830 B11E 00CE28E4267F jpeg
Furtuna solara FOTO Shutterstock
mancare de tip fast food jpg
Alegeri FOTO Shutterstock jpg
alegerile europarlamentare jpg
tractor fermier pesticide tratament shutterstock 2243080773 jpg
canicula caldura furtuna vertizare foto shutterstock
Thailanda pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net