Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național. Sunt mii de cazuri în toată țara

Având în vedere înmulțirea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, dar și numărul alarmant de internări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase pentru copiii afectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național.

Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății / foto: arhiva
Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății / foto: arhiva

Această declarație permite vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni și recuperarea celor care nu au fost vaccinați sau au un program de vaccinare incomplet.

„În prezent, înregistrăm aproape 2.000 de cazuri în 29 de județe la nivel național. De asemenea, Ministerul Sănătății va iniția o campanie de informare pentru părinți, împreună cu medicii de familie, pentru a promova o mai mare aderență la programul de vaccinare", a precizat Ministerul Sănătății într-un comunicat emis marți seara.

Rujeola se transmite foarte ușor

Rujeola sau pojarul este o boală infecțioasă, ușor transmisibilă, în special în rândul copiilor nevaccinați, cu potențiale complicații grave.

„Acoperirea vaccinală cu prima doză la nivel național este de 78%, iar cu a doua doză, de 62% dintre copiii eligibili, înregistrând o tendință descrescătoare de mai bine de 10 ani. Strategia Națională de Vaccinare adoptată recent își propune să elimine aceste riscuri pentru sănătatea publică generate de bolile prevenibile prin vaccinare”, a adăugat Ministerul.

Recent, medicul pediatru Mihai Craiu a subliniat riscurile rujeolei, o boală despre care unii părinți consideră că „apar numai în timpul comunismului sau în țări africane”.

Rujeola este reală

Dr. Craiu a atras atenția că „rujeola este reală și generează complicații grave, unele mortale”.

„Organizația Mondială a Sănătății arată o creștere cu 40% a numărului global de decese din cauza rujeolei anul trecut. 136.000 de copii - peste o sută de mii!! - au murit în lume din cauza rujeolei, din cauza scăderii ratei de vaccinare la nivel mondial. Din cauza lipsei de acces sau de vaccin, din cauza pandemiei, a emoțiilor sau a ezitării părinților. Nu știu cât au câștigat copiii nevaccinați, dar știu că un număr enorm au pierit”, a avertizat dr. Mihai Craiu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net