Cum se transmit bolile? Iată cum vă puteți feri de ele

Ultima actualizare:

Bolile infecțioase se transmit de la persoană la persoană prin contact direct sau indirect. Anumite tipuri de viruși, bacterii, paraziți și ciuperci pot provoca boli infecțioase. Malaria, rujeola și bolile respiratorii sunt exemple de boli infecțioase. Măsurile simple de prevenire, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor, pot reduce transmiterea bolii.

Spălarea mâinilor poate reduce transmiterea bolii și te ține departe de doctor. Foto: Click
Spălarea mâinilor poate reduce transmiterea bolii și te ține departe de doctor. Foto: Click

Contact direct

Bolile infecțioase sunt adesea răspândite prin contact direct. Tipurile de contact direct includ următoarele:

1. Contact de la persoană la persoană

Bolile infecțioase se transmit de obicei prin contact direct de la persoană la persoană. Transmiterea are loc atunci când o persoană cu o boală infecțioasă atinge sau schimbă fluide corporale cu altcineva. Acest lucru se poate întâmpla înainte ca aceștia să fie conștienți de boală. Bolile cu transmitere sexuală (BTS) și infecțiile gastro-intestinale pot fi transmise în acest fel.

De asemenea, gravidele pot transmite boli infecțioase fetușilor nenăscuți prin placentă. Unele BTS, inclusiv gonoreea, pot fi transmise de la părintele gestațional la copil în timpul nașterii, scriu cei de la Healthline.

2. Răspândirea picăturilor

Pulverizarea picăturilor în timpul tusei și strănutului poate răspândi o boală infecțioasă. Puteți chiar infecta o altă persoană prin picăturile create atunci când vorbiți. Deoarece picăturile cad pe pământ la câțiva metri, acest tip de transmisie necesită apropiere.

Contact indirect

Bolile infecțioase se pot răspândi și indirect prin aer și prin alte mecanisme. De exemplu:

1. Transmiterea aeriana

Unii agenți infecțioși pot călători pe distanțe lungi și pot rămâne suspendați în aer pentru o perioadă lungă de timp. Puteți lua o boală precum rujeola intrând într-o cameră după ce cineva cu această afecțiune a plecat din acea încăpere.

2. Obiecte contaminate

Unele organisme pot trăi pe obiecte pentru o perioadă scurtă de timp. Dacă atingeți un obiect, cum ar fi clanța ușii, la scurt timp după o persoană cu o boală infecțioasă, este posibil să fiți expus la infecție. Transmiterea are loc atunci când vă atingeți gura, nasul sau ochii înainte de a vă spăla bine mâinile. Germenii pot fi răspândiți și prin produse din sânge și materiale medicale care conțin virusul sau bacteriile.

3. Mâncare și apă potabilă

Bolile infectioase se pot transmite prin alimente și apa care conțin virusul sau bacteriile. E. coli se transmite adesea prin produse manipulate necorespunzător sau prin carne insuficient gătită. Alimentele conservate incorect pot crea un mediu propice pentru Clostridium botulinum, care poate duce la botulism.

4. Contactul de la animal la persoană

Unele boli infecțioase se pot transmite de la un animal la o persoană. Acest lucru se poate întâmpla atunci când un animal cu o infecție te mușcă sau te zgârie, sau când te ocupi de deșeurile animale. Parazitul Toxoplasma gondii poate fi găsit în fecalele pisicilor.

Persoanele însărcinate și persoanele cu sistemul imunitar compromis ar trebui să aibă grijă sporită (mănuși de unică folosință și spălare bună a mâinilor) atunci când schimbă așternutul pentru pisici sau să-l evite cu totul.

5. Boli transferate de la animale la oameni

Transmiterea bolilor de la animal la animal se poate transfera uneori la oameni. Zoonoza apare atunci când bolile sunt transferate de la animale la oameni. Bolile zoonotice includ:

antrax (de la oaie)
rabie (de la rozătoare și alte mamifere)
Virusul West Nile (de la păsări)
ciumă (de la rozătoare)

6. Înțepături de insecte (boală transmisă de vector)

Unii agenți infecțioși zoonotici sunt transmiși de insecte, în special de cei care sug sânge. Acestea includ țânțarii, puricii și căpușele. Insectele se infectează atunci când se hrănesc cu gazde infectate, cum ar fi păsările, animalele și oamenii. Boala este apoi transmisă atunci când insecta mușcă o nouă gazdă. Malaria, virusul West Nile și boala Lyme sunt toate răspândite în acest fel.

7. Rezervoare de mediu

Solul, apa și vegetația care conțin organisme infecțioase pot fi, de asemenea, transferate oamenilor. Anchilostomia, de exemplu, se transmite prin solul infectat. Boala legionarilor este un exemplu de boală care poate fi răspândită prin apă care furnizează turnuri de răcire și condensatoare evaporative.

Cum să preveniți transmiterea bolii

Deoarece bolile infecțioase se pot răspândi prin contact direct sau indirect, toată lumea este expusă riscului de îmbolnăvire. Aveți un risc mai mare de a vă îmbolnăvi atunci când vă aflați în preajma unor persoane bolnave sau în zone susceptibile la microbi.

Dacă lucrați sau vizitați un centru de îngrijire, un centru de zi, un spital sau un cabinet medical, luați măsuri de precauție suplimentare pentru a vă proteja.

Ceva la fel de simplu precum atingerea unei clanțe, a unui buton de lift, a întrerupătorului de lumină sau a mâinii unei alte persoane crește probabilitatea de a intra în contact cu microbii care vă pot îmbolnăvi. Vestea bună este că câteva măsuri simple de precauție pot preveni transmiterea unor boli.

Spălați-vă mâinile frecvent și bine: folosiți săpun și apă caldă și frecați-vă puternic mâinile timp de cel puțin 20 de secunde. Dacă nu vă puteți spăla pe mâini, utilizați un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool. Totuși, spălarea mâinilor este standardul de aur!

Alte sfaturi pentru a preveni răspândirea bolilor în zonele cu germeni includ:

- spălați-vă mâinile sau folosiți dezinfectant pentru mâini înainte de a manipula alimente și după strângerea mâinilor,
- spălați întotdeauna cu apă și săpun dacă mâinile sunt vizibil murdare,,
- încercați să minimizați atingerea gurii sau a nasului cu mâinile
- evitați persoanele bolnave, dacă este posibil,
- purtați mănuși de unică folosință pentru a evita contactul cu sângele și fecalele,
- folosiți mănuși de unică folosință când îngrijiți o persoană bolnavă,
- acoperiți-vă gura când strănutați și tușiți și spălați-vă pe mâini după aceea,
- învață-i pe copii să nu-și bage mâinile sau obiectele în gură,
- igienizează jucăriile și mesele de înfășat.

Boli transmise prin alimente

Organismele periculoase pot prospera în alimentele preparate necorespunzător. Evitați contaminarea încrucișată păstrând carnea crudă și produsele separate. Folosiți diferite suprafețe de preparare pentru carnea crudă și spălați bine suprafețele și ustensilele.

Congelați rapid alimentele perisabile și resturile. Potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite, ar trebui să setați frigiderul la 40°F (4°C) sau mai puțin și congelatorul la 0°F (-18°C) sau mai puțin. Gătiți carnea la o temperatură internă minimă de 145 ° F (63 ° C). Gătiți carnea măcinată la 160 ° F (71 ° C) și carnea de pasăre la 165 ° F (73 ° C).

Înainte de a călători, luați în considerare cercetarea oricăror boli de origine alimentară care pot fi comune în zona pe care o vizitați. Poate fi util să eviți apa de la robinet, dacă este posibil, și să comanzi carne bine făcută.

Insecte și animale

Când campați sau vă bucurați de zonele împădurite, purtați pantaloni lungi și mâneci lungi. Utilizați insecticide și plase de țânțari. Nu atingeți animalele în sălbăticie. Nu atingeți animale bolnave sau moarte.

După o călătorie afară, într-o zonă împădurită, verificați-vă dacă nu există căpușe. Dacă găsiți una, îndepărtați-o folosind o pensetă curată, cu vârful fin, pentru a prinde căpușa cât mai aproape de suprafața pielii și trageți-o în sus.

Vaccinările reduc drastic riscul de a vă îmbolnăvi de unele boli infecțioase

Fiți la curent cu vaccinările, mai ales când călătoriți. Nu uitați să mențineți și vaccinurile animalului dvs. de companie la zi. Vaccinările vă pot reduce drastic riscul de a vă îmbolnăvi de unele boli infecțioase. Dacă puteți evita o anumită boală, puteți preveni și răspândirea bolii. Există diferite tip.uri de vaccinări, cum ar fi cele pentru prevenirea: pojar, oreion, gripa, papilomavirus uman. Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a discuta despre beneficiile și riscurile acestor vaccinuri și ale altora.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net