Alertă epidemiologică de rujeolă! Avertismentul trimis de Organizația Mondială a Sănătății

A crescut numărul celor care au rujeolă! Cei de la Organizația Mondială a Sănătății au dat o nouă alertă epidemiologică cu privire la această boală. Rujeola, cunoscută și sub denumirea de pojar, este o boală virală extrem de contagioasă care poate avea consecințe grave pentru sănătatea umană.

Copil depistat cu rujeolă Foto: Shutterstock
Copil depistat cu rujeolă Foto: Shutterstock

Cresc cazurile de rujeolă în rândul copiilor

În București, numai săptămâna trecută au fost confirmaţi cu rujeolă 26 de copii, un număr în creştere faţă de săptămâna anterioară. Medicii spun că cei mici trebuie să fie vaccinaţi la timp pentru a trece mai uşor peste această boală. 

De la începutul anului cele mai multe cazuri au fost înregistrate de la începutul anului în judeţul Mureş, acolo unde 600 de copii au fost depistaţi cu rujeolă, dar şi în Braşov unde au fost înregistrate peste 200 de cazuri, scrie Observatornews.ro.

Rujeola, una dintre cele mai contagioase boli

Cunoscută și sub denumirea de pojar, rujeola este una dintre cele mai contagioase boli cunoscute de omenire. Deși există un vaccin care oferă o bună protecție împotriva îmbolnăvirilor, rujeola continuă să facă victime în rândul celor mici. Pentru bebeluși și copiii cu vârsta sub 5 ani, ea poate fi fatală. Confundată uneori cu rubeola, rujeola este mult mai gravă decât sora ei mai mică. Ea afectează îndeosebi copiii, dar poate fi diagnosticată la orice vârstă. 

Cum se transmite boala 

Rujeola este produsă de un virus numit Morbillivirus, din familia Paramyxovirus. El este un virus tipic uman, care nu este transmis de alte specii și se răspândește foarte ușor prin tuse, strănut sau atingerea unei suprafețe contaminate. Pe suprafețe, el poate rezista până la două ore, la fel și în aerul dintr-o încăpere în care a tușit sau strănutat un bolnav. 

Un bolnav cu rujeolă poate infecta 9 din 10 persoane cu care intră în contact și care nu sunt imunizate împotriva acestei boli – prin vaccinare sau după trecerea prin boală. Acesta va transmite virusul cu până la 4 zile înainte de apariția erupției cutanate specifice și alte 4 zile ulterior. 

Ce simptome are rujeola 

Primele simptome de boală apar într-un interval de 10-14 zile de la contactul cu virusul. Semnele și simptomele rujeolei includ: febră, tuse uscată, rinoree, durere în gât, ochi inflamați (conjunctivită), puncte mici, albe, pe interiorul obrajilor și pe gingii – numite puncte Koplik și erupție cutanată cu aspectul unor puncte mici, roșii care, pe măsură ce se răspândesc pe corp, se pot uni între ele.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Vinerea Mare, cea mai neagră zi a creștinismului  Ce semnificație are Prohodul Domnului jpeg
image
image
image
image
image
image
vinerea mare 2024 jpg
Metrou Basarab 2048x2048 jpg
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
istanbul pexels jpg
urangutan pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net