Rujeola, o boală extrem de contagioasă și periculoasă. Cum îi putem ține pe cei mici departe de ea

Rujeola, o boală veche, dar periculoasă, se află din nou în atenția publicului, amintindu-ne de vulnerabilitatea noastră la bolile contagioase. Această infecție virală, care afectează în special copiii, poate avea consecințe grave dacă nu este gestionată corespunzător. În acest articol, vom explica ce este rujeola, simptomele sale, modalitățile de transmitere și cum îi putem proteja pe cei mici de această amenințare la adresa sănătății.

Rujeola. Foto: Click.
Rujeola. Foto: Click.

Ce este rujeola?

Rujeola, cunoscută și sub denumirea de pojar, este o boală virală extrem de contagioasă. Agentul patogen responsabil este virusul rujeolei, care face parte din familia virusurilor paramixovirus. Boala afectează, în principal, copiii, dar poate să apară și la adulți care nu au fost imunizați.

Simptomele acestei afecțiuni

Febră. Rujeola începe adesea cu febră ridicată, în general, peste 39 de grade Celsius.

Tuse și răceală. Simptomele inițiale includ tuse persistentă, rinoree și congestie nazală.

Conjunctivită. Ochi roșii și inflamați, cu sensibilitate la lumină.

Erupție cutanată. Un caracteristic semn al rujeolei este erupția cutanată roșie care începe la nivelul feței și se răspândește apoi pe tot corpul.

Simptome respriratorii. Pot apărea dificultăți de respirație și tuse uscată.

Sensibilitate la lumină. Mulți pacienți cu rujeolă devin sensibili la lumină, denumită și fotofobie.

Cum se ia această boală

Rujeola se transmite foarte ușor prin picături de salivă sau secreții nazale de la persoanele infectate, scriu cei de la 123mama. O persoană poate răspândi virusul rujeolei cu câteva zile înainte de a apărea simptomele și până la câteva zile după debutul erupției cutanate. Contactul direct sau inhalarea picăturilor de salivă de la o persoană infectată poate duce la transmiterea virusului.

Cum putem ține la distanță rujeola de cei mici

Vaccinarea. Vaccinul MMR (rujeolă, oreion și rubeolă) este una dintre cele mai eficiente modalități de prevenire a rujeolei. Copiii ar trebui să primească prima doză la vârsta de 1 an și a doua doză la 4-6 ani.

Evitarea contactului cu persoane bolnave. În cazul unui focar de rujeolă, este crucial să evităm contactul cu persoanele afectate.

Igiena riguroasă: Spălarea regulată a mâinilor și promovarea unor practici igienice adecvate pot reduce riscul de infectare.

Pericolele acestei afecțiuni

Rujeola poate duce la complicații grave, inclusiv pneumonie, encefalită (inflamația creierului) și chiar deces. Riscul acestor complicații este mai mare la copiii sub 5 ani și la adulții tineri.

În concluzie, rujeola nu este doar o erupție cutanată neplăcută; este o boală contagioasă care poate avea consecințe serioase. Prin vaccinare și măsuri preventive adecvate, putem contribui la protejarea sănătății copiilor noștri și a comunității în ansamblu. Vaccinarea nu este doar un act de protecție individuală, ci și un act de responsabilitate față de ceilalți membri ai societății.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
concert gif
image
image
image
image
image
image
fotbal jpg
ana aslan captura video png
condimente png
venetia shutterstock 245507692 jpg
tyffany santos londra profimedia jpg
ioana cea nebuna captura video jpg
kevin cel mai inalt caine guinness world records jpg
vreme plaja vara pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net