Reguli la pelerinajul de Sfânta Parascheva. Tot ce trebuie să știi ca să nu iei amendă

Ultima actualizare:
În anii trecuți la Iași, de Sfânta Parascheva, se adunau sute de mii de pelerini din toate colțurile țării
În anii trecuți la Iași, de Sfânta Parascheva, se adunau sute de mii de pelerini din toate colțurile țării

Regulile care vor trebui respectate la pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași, cel mai mare pelerinaj religios din România, vor fi anul acesta foarte stricte. Este o măsură impusă de autorități în contextul pandemiei de Covid-19 și al înmulțirii cazurilor de îmbolnăvire. Iată tot ce trebuie să știi ca să nu te trezești cu vreo amendă!

Anul acesta, evenimentul religios organizat la Iași cu ocazia Sfintei Parascheva se va desfășura în condiții speciale, din cauza pandemiei de coronavirus. Ca niciodată, acum este interzis pelerinajul celor care vin din alte localități, iar la raclă vor avea acces doar locuitorii din Iași. Mai mult, racla va rămâne în Catedrală și nu va mai putea fi atinsă sau sărutată, așa cum se obișnuiește. 

Cine va putea participa la pelerinajul de la Iași 

În mod normal, de Sfânta Parascheva la Iași se adunau sute de mii de credincioși veniți din toate colțurile țării. În oraș poposeau zeci de autocare, oamenii veneau cu microbuzele,m cu mașinile personale sau cu trenul. Anul acesta s-au schimbat regulile din cauza pandemiei de Covid-19 și a înmulțirii cazurilor de îmbolnăvire. Deci, răspunsul la întrebarea cine va putea participa la pelerinaj este relativ simplu: în 2020 doar locuitorii Iașiului - cei cu domiciliul sau reședința în oraș - vor avea voie să intre în lăcașul de cult și să se închine la moaște. Iată ce declara luni, 5 octombrie Raed Arafat, secretar de stat în MAI: „Referitor la organizarea sărbătorilor religioase, este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea, fără participarea persoanelor sau pelerinilor din alte localităţi”.

Măsuri de protecție sanitară. Cum vor autoritățile să evite apariția de noi focare de Covid-19 

  • Racla rămâne în Catedrală. Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au decis, marţi seară, ca racla cu sfintele moaşte să nu mai fie scoasă din Catedrală, în contextul creşterii numărului de cazuri de coronavirus înregistrate la Iaşi în ultimele zile. Racla urma să fie scoasă joi. 
  • Masca de protecție, obligatorie. Masca de protecție care acoperă nasul și gura este obligatorie pentru toate persoanele care se află atât în interiorul Catedralei cât și în exteriorul acesteia. Excepție fac doar copiii cu vârsta sub 5 ani. De fapt, la iași există obligativitatea purtării măștii în toate spațiile publice închise și deschise. 
  • Racla cu moaște nu va mai fi atinsă. În interiorul catedralei, racla cu moaștele Sfintei parascheva va fi delimitată astfel încât pelerinii să nu aibă contact cu aceasta. Prin urmare, racla nu va mai putea fi atinsă și nici sărutată. 
  • Pe străzi se interzic grupurile mai mari de 6 persoane. Pe străzile Iașiului este interzisă circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de șase persoane care nu aparțin aceleiași familii. 
  • Dezinfectarea mâinilor, obligatorie. Credincioșii vor trebui ca la intrarea în curtea catedralei să-și dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pus la dispoziție de organizatorii evenimentului religios. 
  • Triajul pelerinilor. Organizatorii evenimentului religios au obligația de a asigura triajul observațional al credincioșilor. Accesul persoanelor care prezintă simptome precum tuse, strănut, rinoree, temperatură nu va fi permis în Ansamblul Mitropolitan Iași.
  • Circuite separate de intrare și ieșire. Reprezentanții bisericii au obligația de a organiza circuite separate de intrare și ieșire, semnalizate explicit, în așa fel încât persoanele care intră în curtea catedralei și în lăcașul de cult să nu se intersecteze cu cei care ies. 
  • Filtre de poliție pe străzi și pe șosele. Jandarmeria Română și Inspectoratul Județean de Poliție Iași vor scoate pe străzile orașului dar și pe șoselele de acces în județ filtre formate din echipaje de poliție. De asemenea, toți credincioșii care vor dori să intre în curtea catedralei pentru a se închina la moaștele Sfintei parascheva, aflate în lăcașul de cult, vor fi legitimați de către echipaje de poliție. Se va intra doar pe baza buletinului și vor avea acces doar cei care au domiciliul sau reședința în Iași. 

Regulile la pelerinajul de Sfânta Parascheva vor fi valabile în perioada 8-15 octombrie, pe perioada desfășurării sărbătorii religioase.

În București, urmează pe 27 octombrie sărbătorirea Sfântului Dimitrie cel Nou zis și Basarabov, ocrotitorul orașului. Rămâne de văzut ce va fi permis și ce va fi interzis la acea dată. Pelerinajul din București începea anii trecuți cu 2 zile înainte de sărbătoare. Acum Patriarhia ia în considerare să înceapă cu cel puțin 4 zile înainte. Asta pentru ca toată lumea să poată trece pe la racle și să nu se îmbulzească, află de pe stirileprotv.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Margareta a României și Florin Enache foto Facebook jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Casă tătărească din Dobrogea. Fotografie de Anatole Magrin (© Imago Romaniae)
question 2736480 1280 jpg
preot vasile ioana jpg
shutterstock 1882314418 jpg
Donald Trump la un miting electoral (© Facebook / Donald J. Trump)
ninsori jpeg
Laura Crișan este adusă la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
KV WSCM jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net