Cât de periculos e să mergi cu „Ia-mă nene!”, în România? Titi Aur, sfaturi pentru autostopiști: „Nu te urca în mașina oricui, s-ar putea să nu mai ajungi acasă!”
Celebrul pilot român Titi Aur, expert în conducerea defensivă, trage un semnal de alarmă, în privința transportului cu „Ia-mă nene!”: „Nu te urca în mașina cuiva pe care nu îl cunoști, este periculos!”, spune el, exclusiv pentru Click! Titi Aur explică și de ce România continuă să se afle pe primul loc, în Europa, la numărul deceselor pe șosele.
„Mi se pare un mare risc!”
Vedem, adesea, pe marginea șoselelor, femei, bărbați, dar și adolescenți, care fac autostopul, în speranța că un șofer cu suflet mare va opri și îi va duce, cât mai aproape de casă, pe bani puțini. Cel mai des se întâmplă în zonele rurale, unde mijloacele de transport în comun circulă rar. Riscurile la care se expun aceste persoane sunt însă foarte mari:
„Mie personal mi se pare un mare risc, eu nu m-aș urca la cineva în mașină, pe care nu-l știu și pe care nu-l pot controla, adică să îi spun să oprească unde doresc să cobor. Sunt multe persoane care însă se urcă și se duc cu astfel de mijloace de transport, unele chiar organizate, dintr-o lipsă cruntă de percepere a pericolului. Dar nimeni nu te învață, acasă, la școală, la liceu, la televizor. Nu se fac campanii de conștientizare, astfel că se pot întâmpla multe nenorociri, nu știi în mașina cui te-ai urcat, nu toți oamenii sunt buni.
„Oricine o poate păți!”
Mai sunt și persoane care, deși cunosc pericolul, cred că lor nu li se poate întâmpla vreo nenorocire. Ba da, oricine o poate păți! Te uiți la unii, fac autostopul, se urcă în mașina de ocazie, nonșalant, oriunde, oricând. Dar, cu ”Ia-mă nene!”, când faci autostopul, trebuie să te gândești și că s-ar putea să nu mai ajungi acasă”, atrage atenția Titi Aur, exclusiv pentru Click!
România, pe primul loc, în Europa, la numărul deceselor pe șosele
Titi Aur explică, exclusiv pentru Click!, și de ce România este, de aproape 20 de ani, în topul țărilor din Europa, cu cel mai mare număr de decese pe șosele. Oferă și câteva soluții:
„Nu drumurile sunt nesigure. Noi avem probleme cu șoferii, dar și cu pietonii, care conduc și traversează haotic, fără reguli. O vină o au și pasagerii, pentru că nu avertizează șoferul, atunci când are viteză sau stă cu ochii în telefon.
Dacă s-ar face educație rutieră în școli, iar dacă școala de șoferi ar fi mai exigentă, cu siguranță că numărul deceselor pe șoselele din România ar fi mai redus, în prezent avem în jur de 1.500 de morți anual. În școli, ni se spune că programa este mult prea încărcată pentru elevi, pentru a reintroduce și orele de educație rutieră. Eu i-am avertizat așa: „Dacă un copil nu știe cele 98 de strofe, din Luceafărul, de Mihai Eminescu, e nasol, dar nu e chiar atât de rău. Însă, dacă nu are educație rutieră, poate muri în trafic!”.