Scandalul E.coli: «Oamenii ne întreabă cu ce lapte e făcută brânza»

Ultima actualizare:

    Adrian Dăncilă vinde brânză din  Mărginimea Sibiului şi spune  că e curată şi nu prezintă nici  un pericol de îmbolnăvireFoto: Florin Şuler
Adrian Dăncilă vinde brânză din Mărginimea Sibiului şi spune că e curată şi nu prezintă nici un pericol de îmbolnăvireFoto: Florin Şuler

La doar o zi de la succesul înregistrat în Uniunea Europeană de un produs românesc de tradiţie, telemeaua de Ibăneşti, România primeşte o lovitură dură. Brânzeturile din lapte de oaie sunt la un pas să fie interzise în Europa, după alerta Comisiei Europene. Motivul: brânza de burduf cu E.coli. Mai nou, şi cumpărătorii români pun mult mai multe întrebări când cumpără bunătăţi tradiţionale.

Scandalul „Brădet” nu afectează doar producătorul de brânzeturi din Argeş, ci întregul sector al produselor autohtone al derivatelor din lapte. Autorităţile italiene au alerat forul european de la Bruxelles că au desoperit bacteria E.coli într-un sortiment de brânză de oaie provenit din România. E vorba de brânza de burduf produsă de Lactate Brădet, “societate” care se confruntă cu mari probleme de credibilitate în urma îmbolnăvirilor bebeluşilor din Argeş. Italienii spun că bacteria a fost confirmată în cazul unui copil român din Florenţa, internat în spital cu infecţie intestinală.

Conform autorităţilor din Peninsulă, băieţelul de 14 luni, care se află în Clinica Meyer din Florenţa, a mâncat brânză de burduf de oaie marca Brădet, cumpărată de părinţi dintr-un magazin cu produse româneşti. În urma acestui anunţ, firma românească a retras toate loturile de brânză din toate magazinele. Pe 16 martie, plecând de la cazul “Brădet”, statele membre au fost alertate de Comisia Europeană să fie prudente în achiziţionarea de produse din lapte de oaie din România. Pe lista ţărilor direct alertate figurează Franţa, Germania, Italia şi România.

UPDATE: Lactate Brădet, acuzată pe nedrept de îmbolnăvirea copilului român din Italia

După ce au alertat toată Europa, autoritățile italiene au revenit cu clarificări la solicitarea instituțiilor din România. Conform ANSVSA, italienii au comis o eroare în Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje (SARAF), indicând ca sursă de îmbolnăvire o brânză din lapte de oaie marca Brădet (16 martie). Două zile mai târziu, autoritățile italiene au revenit cu clarificări, arătând că băiețelul român în vârstă de 14 luni, din Florența, a ajuns la spital după ce a consumat brânză din lapte de vacă, însă produsă de altă firmă. „În data de 18 martie, la solicitarea Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA) de clarificare şi de completare a informaţiilor transmise prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, autorităţile italiene au admis faptul că, din eroare, în notificarea de alertă iniţiată în data de 16 martie 2016 a fost menţionată o brânză provenită de la S.C. Brădet, produsă din lapte de oaie, în loc de brânză produsă din lapte de vacă. ANSVSA a solicitat să se opereze modificarea şi pe portalul SARAF, la secţiunea accesibilă publicului”, au anunțat reprezentanții ANSVSA.

Producătorii interni de brânză tradiţională care nu-şi vând marfa în afara ţării nu văd nici un pericol în această decizie a Uniunii. „Pe noi nu prea ne afectează, căci nu vindem decât în ţară. E adevărat că în ultimul timp clienţii au devenit mai suspicioşi, mai temători, şi ne întreabă dacă brânza de vaci e făcută cu lapte din judeţul Argeş. Se tem de E.coli, dar noi nu avem lapte decât de la oi şi vaci crescute în Mărginimea Sibiului”, ne-a spus Adrian Dăncilă (26 de ani), un producător de brânză de Sibiu, care vinde în Piaţa Obor din Capitală.Reprezentanţii asociaţiilor de profil sunt foarte supăraţi. „Ne afectează foarte mult pe toţi. Acest anunţ nu a fost făcut întâmplător, ci este vorba de o încercare de denigrare a întregului sector zootehnic şi de producţie a lactatelor româneşti, campanie care a început în urmă cu 27 de ani. Înainte de 1989, când exportam produse lactate în toată Europa, nu s-a îmbolnăvit nici un copil, cu toate că nu erau aceleaşi norme de igienă. Scopul e ca noi să devenim consumatori de produse din UE, nu producători”, este de părere Marcel Andrei, crescător de oi şi reprezentant al Asociaţiei Judeţene a Producătorilor de Ovine şi Caprine din Mărginimea Sibiului.

Val de îmbolnăviri în judeţul Argeş

Scandalul îmbolnăvirilor în România a izbucnit în 29 ianuarie, când au fost transferaţi la Spitalul ”Marie Curie” din Bucureşti 16 copii, majoritatea din Argeş, cu sindrom hemolitic-uremic (SHU) sau cu suspiciuni. Dintre aceştia, trei fetiţe din Argeş au murit în spital, pe 4, 15 şi 16 februarie. În prezent, mai sunt internaţi la „Marie Curie” doi copii.  Cauza îmbolnăvirii copiilor din judeţul Argeş este o tulpină de E.coli, a anunţat, în 25 februarie, ministrul sănătăţii. În cadrul anchetelor efectuate de autorităţi a fost luată în calcul şi varianta ca brânza de la „Lactate Brădet” să fi provocat îmbolnăvirile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Tom Parker Bowles cu Printul William si Printul Harry la nunta lui Charles cu Camilla   profimedia 0218936184 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pensionare iDqv8 webp
index webp
62480480 jpg
calendar png
bancomat jpeg
ciolacu coalitie jpg
test auto png
avion ajerbaidjean jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net