Școlile și grădinițele s-au închis. Cine plătește zilele libere pentru părinți și unde trebuie să depună cererea

Ultima actualizare:

    Părinții care stau cu copiii acasă, pe perioada cât învață online, pot cere zile libere plătite
Părinții care stau cu copiii acasă, pe perioada cât învață online, pot cere zile libere plătite

De astăzi, 20 octombrie, școlile și grădinițele sunt închise. Este posibil ca de mâine să se redeschisă after school-urile, însă, vor fi părinți care nu vor dori să-și ducă copiii în colectivitate. Iată cine le plătește zilele libere și unde trebuie să depună aceștia cererea, dacă vor rămâne cu micuții acasă!

Școala a început în urmă cu o lună, dar în multe unități de învățământ s-a schimbat scenariul inițial. Unii elevi au mers fizic în bănci, alții au făcut cu rândul ori au învățat carte doar în sistem online.

De astăzi, însă, școlile din Capitală s-au închis, pentru următoarele 14 zile. Iar același lucru se întâmplă și în alte localități unde rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori.

Dar cine îi supraveghează și cum pot lipsii părinții de la serviciu? Cei care au copii care nu au împlinit încă 12 ani pot primi zile libere plătite pentru a sta acasă.

„Părinții care au copii până în 12 ani înscriși în sistemul de învățământ sau dacă au dizabilități și au vârsta până în 26 de ani, indiferent că sunt angajați la stat sau la privat, au dreptul să solicite zile libere plătite de către angajator, iar o parte din sume se vor deconta de la fondul de șomaj. Valoarea indemnizației este de 75% din salariul brut, dar fără a depăși 75% din salariul mediu utilizat în economie pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale din anul 2020”, a explicat consultatntul economic Adrian Bența.

Actele necesare se depun la angajator

Când persoanele fizice solicită aceste drepturi, dau o declarație pe propria răspundere că se încadrează în prevederile legii, sub sancțiunea falsului în declarații, că sunt singurul părinte care beneficiază de aceste drepturi.

Documentele se depun la angajator împreună cu o copie a certificatului de naștere a copilului. Angajatorul plătește indemnizația, reține impozitele și contribuțiile sociale datorate, depune declarațiile către autorități și ulterior solicită decontarea sumelor. Indemnizația este impozabilă.

Angajatorul completează trei formulare pe care le depune electronic la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, de unde încasează efectiv indemnizația.

Angajații care nu pot solicita zile libere plătite

Celălalt părinte trebuie să fie activ - fie salariat în câmpul muncii, fie un PFA activ. Dacă unul dintre soți este în concediu de creștere a copilului, de exemplu, ceălălalt nu poate solicita zile libere plătite.

Nici cei care se află în șomaj tehnici ori cei care nu înregistrează venituri.

Totodată, salariații din sistemul de ordine publică, din apărare și din sistemul medical nu pot beneficia de zile libere plătite de la stat. Aceștia primesc un spor la salariu - suma care li s-ar fi cuvenit dacă rămâneau acasă prin zile libere plătite. 

Unitățile de învățământ sau direcțiile de protecție socială/primăriile comunică numele și CNP-ul copiilor pentru care se acordă zile libere, astfel încât să se poată face o verificare dacă părinții care au cerut aceste zile libere au într-adevăr copiii în sistemul de școală online sau se încadrează în condiții.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/bucuresti/este-oficial-bucurestiul-intra-la-noapte-scenariul-rosu-ce-se-va-intampla-incepand-de

https://www.click.ro/news/bucuresti/ludovic-orban-cresele-si-programele-after-school-din-bucuresti-nu-vor-fi-inchise

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charlene și Albert de Monaco GettyImages 2162706103 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
saguna jpg
reumatism jpg
bani euro pixabay jpg
mihaela bilic instagram jpg
brad craciun jpg
dan marin roveolutie webp
spitalul stomatologic jpeg 2 jpeg
Lucrări la Palatul de Justiție din Deva. Secolul al XIX-lea, Foto: arhiva personală dr. Lucian Ștefan
image
actualitate.net
image
actualitate.net