Se ieftinesc sau dispar medicamente, de la 1 martie?

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

De la 1 martie, peste 100 de medicamente esenţiale, dar şi vaccinuri care ies de sub patent, ar putea dispărea din piaţă după ce Guvernul a decis ca preţul la doctoriile eliberate cu reţetă să scadă cu 35%.

O nouă criză pare să izbucnească în sistemul de sănătate după ce autorităţile au decis să pună în aplicare, de la 1 martie, o decizie prin care preţul la medicamentele eliberate cu reţetă care ies de sub patent scade cu 35%, scrie adevarul.ro.

Anul trecut, ministrul tehnocrat Vlad Voiculescu a semnat ordinul care prevedea o scădere etapizată, în doi ani, a medicamentelor care ies de sub patent, prima reducere, de 10%, fiind prevăzută în luna ianuarie 2017.

Acum, însă, guvernul Grindeanu a anunţat că reducerea va fi de 35%, dintr-un singur foc, cu aplicare de la 1 martie. Dar specialiştii atrag atenţia că măsura, deşi pare să fie în beneficiul pacienţilor, ar putea avea efecte contrare, scrie adevarul.ro.

Cei mai îngrijoraţi sunt reprezentanţii pacienţilor, care se tem că deşi totul pare să fie în beneficiul lor, efectul va fi unul contrar - lipsa medicamentelor.

„Practic, preţul medicamentelor inovative, adică cele mai scumpe, scade cu 35%, atunci când ies de sub patent, ceea ce nu ar fi neaparat ceva rău. Spre exemplu, interferonul free, care acum costă 50.000 de euro, s-ar ieftini oricum la câteva mii în cei zece ani cât e valabil patentul, pentru că apar alte molecule în spate. Problema este să îl mai aducă producătorul în ţară, să fie un medicament accesibil. E un întreg cerc vicios, legea e făcută şi gândită din punct de vedere economic, nu al pacientului”, a explicat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), citat de adevarul.ro.

Astfel, spune acesta, se va ajunge în situaţia ca producătorii să prefere să ducă medicamentele pe alte pieţe, România fiind oricum ţara cu preţul european cel mai mic prin decizia luată în 2015. Şi vaccinurile care se administrează acum în programul naţional de imunizare sunt vizate de măsură, spune şi Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Ce medicamente ar putea să dispară

Printre medicamentele care se află în pericol de dispariţie sunt cele din sfera cardiologiei, neurologiei, pneumologiei, oncologiei, transplant şi hematologie. „Problema este că nu se apelează la producătorii locali pentru a acoperi anumite lipsuri. Dintr-o listă de 6.000 de medicamente care lipsesc, 5.000 ar putea fi produse în România. Dar există clar o preferinţă pentru a aduce medicamente de afară”, a explicat Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, subliniind că din 30 de fabrici româneşti de medicamente, trei sunt în şomaj tehnic, scrie adevarul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net