Se împlinesc 14 ani de la răpirea ziariștilor români în Irak
La 28 martie se împlinesc 14 ani de la răpirea, în Irak, a celor trei jurnalişti români: Ovidiu Ohanesian, Marie Jeanne Ion și Sorin Mișcoci. Această experiență cumplită le-a marcat viața pentru totdeauna. Nici unul nu mai lucrează în presă.
La 28 martie se împlinesc 14 ani de la răpirea, în Irak, a celor trei jurnalişti români: Ovidiu Ohanesian, reporter la România liberă, Marie Jeanne Ion, reporter şi Sorin Mişcoci, cameraman, ambii de la Prima TV.
28 martie 2005, în jurul orei 20.00, reporterul Marie-Jeanne Ion a telefonat directorului ştirilor de la Prima TV, Dan Dumitru, spunându-i „M-au răpit, sunaţi la ambasadă. Sunt într-o maşină. Mă duc în Hamiria”, urmat de un SMS, în care scria: „Am fost răpiţi. Nu e o glumă. Ajutor! Ajutor!”.
Știrea a înmărmurit toată România. Timp de 55 de zile, am stat cu sufletul la gură, așteptând vești. Prima imagine cu cei trei jurnaliști români cu mitralierele îndreptate spre capul lor a șocat toată țara.
- Cei trei, alături de ghidul lor, Mohammad Munaf, cetăţean american şi irakian, pe post de translator, se aflau într-o vizită de documentare de o săptămână în Irak, însă au fost răpiţi şi ţinuţi în captivitate timp de 55 de zile.
- După 55 de zile, ziariștii au fost „recuperaţi” de autorităţile române, cu sprijinul serviciilor secrete româneşti şi străine şi aduşi în ţară. Situaţia reală a celor întâmplate atunci o vom afla probabil în anul 2055, când dosarul „Răpirea jurnaliştilor români Irak” ar urma să fie desecretizat.
- Peste doar două zile de la momentul răpirii, Omar Hayssam susţinea că a fost contactat telefonic de un necunoscut care i-a cerut patru milioane de dolari răscumpărare pentru cei trei români.
- Tot pe 30 martie, erau difuzate şi primele imagini pe Al-Jazeera cu cei trei jurnalişti din România, cu mitraliere îndreptate spre capul lor.
- Pe 5 aprilie, Omar Hayssam era reţinut de autorităţile din ţara noastră pentru implicare în acest scandal. Abia pe 22 aprilie, într-o nouă înregistrare video, se vorbeşte pentru prima dată despre cerinţa ca România să-şi retragă trupele din Irak, contra eliberării jurnaliştilor.
- Cameramanul Sorin Mişcoci anunţă în ţară că va fi primul ucis, dacă teroriştilor nu li se vor respecta dorinţele. Pe 4 mai, președintele Traian Băsescu anunţa că jurnaliştii sunt în continuare în viaţă, dar preciza că lucrurile s-au complicat.
- Pe 22 mai, şeful statului anunţa public că Sorin Mişcoci, Ovidiu Ohanesian, Marie Jeanne Ion şi însoţitorul lor, Mohamad Munaf, au fost eliberaţi.
Ce s-a întâmplat după răpirea ziariștilor în Irak
- Președintele Traian Băsescu s-a bucurat de o imensă popularitate pentru că a reușit să aducă în țară pe cei jurnaliști răpiți în Irak.
- Omar Hayssam, cetăţean sirian, născut în 1 martie 1963, a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea celor trei jurnalişti români la Bagdad, cazul acestuia constituind o premieră în România. El a reușit să fugă din România în anul 2006, fiind adus în țară în anul 2013.
- Mohammad Munaf este omul care a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare pentru răpirea celor trei jurnalişti în Irak. Acesta este a fost condamnat în anul 2008 pentru fapta ce a avut loc în anul 2005. Mohammad Munaf se află în custodia Poliţiei Române. Acesta a fost introdus într-un Centru de Reţinere şi Arest Preventiv al Poliţiei Române.
- Marie Jeanne Ion (46 de ani) este freelancer și producător.
- Ovidiu Ohanesian (51 de ani) este freelancer și blogger. A învestigat mulți ani răpirea din Irak și a scris o carte, ”Amintiri din portbagaj. Din culisele unei diversiuni. Răpirea din Irak” (2008).
- Sorin Mișcoci (44 de ani) a fost cameramanul oficial al președintelui Traian Băsescu, apoi a devenit freelancer.