Situația tragică din Buzău. În așteptarea unui loc în spital, pacienții COVID sunt conectați la oxigen în propriile mașini
România nu mai are locuri la ATI pentru pacienții COVID-19, iar medicii fac toate eforturile pentru a-i trata. Unii sunt ținuți pe scaune, conectați la oxigen. Alții în ambulanțe. Însă, acolo unde ambulanțele nu ajung, oamenii așteaptă în mașinile personale până se eliberează un pat.
O astfel de situație este la Spitalul Județean Buzău unde miercuri, 3 noiembrie, au putut fi observate mai multe autoturisme cu pacienți care sunt conectați prin măști la tuburile de oxigen puse la dispoziție de spital. Sunt bolnavi care așteaptă fie să primească rezultatul testului RT PCR, fie eliberarea unui loc în spital, potrivit buzoienii.ro.
Ambulanțe transformate în secție ATI COVID
Opt ambulanțe așteptau miercuri în curtea spitalului din Buzău cu pacienți care necesitau îngrijite la ATI. În acest timp, alte urgențe rămâneau în așteptare. Sunt însă cazuri în care salvările așteaptă și 10 ore până se eliberează un pat în spital.
De altfel, prefectul de Buzău, Daniel Ţiclea, a afirmat că, practic, Serviciul Judeţean de Ambulanţă a devenit o secţie exterioară a Spitalului Judeţean.
"Prezenţa ambulanţelor în curtea spitalului înseamnă că Spitalul Judeţean foloseşte şi resursa umană de la Serviciul de Ambulanţă, nu numai resursa materială. Practic, Serviciul de Ambulanţă a devenit o secţie exterioară a Spitalului Judeţean. Atât de gravă este situaţia şi bineînţeles că apelurile la ambulanţe rămân în aşteptare. Oamenii din ambulanţă sunt oameni care necesită ATI. Cei care sunt cu forme medii sau uşoare, le-am mai găsit locuri. Mai sunt prin maşini, care aşteaptă tratament, dar oamenii din ambulanţă necesită ATI, iar noi nu avem locuri la ATI. Situaţia este foarte gravă", a declarat prefectul de Buzău la postul local de televiziune Focus Tv.
Pacienții sunt conectați la oxigen în mașinile personale
Alături de ambulanțe în curtea spitalului din Buzău mai erau alte 10 autoturisme personale cu buzoieni suferinzi de Covid. Unii așteptau rezultatul testului RT-PCR, alții erau deja conectați la oxigen. Toate aveau în parbriz mesajul: ”Suspect COVID”.
În Spitalul Judeţean Buzău nu mai este niciun loc pentru bolnavii COVID, paturile fiind ocupate şi la Terapie Intensivă.
De altfel, conform raportului autorităților în România, miercuri, 3 noiembrie, erau internați 1.890 de pacienți la ATI, iar 34 erau copii. De asemenea, la orele prânzului, nu se mai găsea niciun loc la reanimare.
Citește și:10 lucruri pe care să le faci când ai simptome de COVID-19. Sfaturi de la doctorul Vasi Rădulescu
Simptomele Covid-19, inclusiv la copii. Când trebuie să te îngrijorezi