Soţia medicului-erou de la Neamț, contre cu ministrul Nelu Tătaru
Printre persoanele care trec prin momente foarte grele din cauza incendiului catastrofal de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Urgenţă din Piatra Neamţ se află şi soţia medicului Cătălin Denciu. Doctorul a încercat să salveze din flăcări pacienţii şi a suferit arsuri profunde, astfel că a fost transferat în Belgia.
Alina Denciu, medic ginecolog la Spitalul Judeţean Neamţ, consideră că o declaraţie a lui Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, despre doctorul-erou, n-a fost oportună, întrucât ea nu fusese înştiinţată. Prin urmare, doctoriţa i-a interzis oficialului guvernamental să mai ofere presei detalii despre evoluţia stării de sănătate a soţului, fără ca ea să fie informată în prealabil, scrie adevărul.ro. „Îi spusesem că poate să dea informaţii despre starea lui Cătălin, dar de acum înainte am să-i interzic acest lucru“, a punctat Alina Denciu, după ce a aflat că ministrul Tătaru afirmase, pentru Digi24, că un test COVID-19 efectuat la Spitalul Floreasca, în cazul lui Cătălin Denciu, a ieşit pozitiv. Alina Denciu, care vorbise în acea zi cu ministrul, dezvăluie că demnitarului nu i s-a spus nimic despre acest lucru. Medicul ginecolog a încercat să afle mai multe de la Spitalul Floreasca, unde fusese dus rănitul înainte de decolarea spre Belgia. „Am o colegă la Floreasca şi mi-a trimis un mesaj. Cei de acolo au spus că testul a fost contaminat“, a povestit soţia medicului din Piatra Neamţ.Pe marginea acestui subiect a avut o intervenţie şi premierul Ludovic Orban, care a informat că, la spitalul din Belgia, rezultatul testului a fost negativ. „Probabil la Spitalul Floreasca nu a fost test de tip RT-PCR, pentru că nu au avut timpul necesar de procesare, posibil să fi fost un test antigen. Domnul doctor Denciu a avut virusul şi s-a vindecat, iar ca atare are anticorpi, deci probabilitatea de a fi pozitiv era foarte mică. Din informaţiile pe care le avem din Belgia, testul de tip RT-PCR este negativ“, a detaliat Orban.
Coleg de facultate şi prieten cu ministrul Sănătăţii, Cătălin Ioan Denciu era medic de gardă la ATI în ziua fatidică şi a încercat să stingă flăcările izbucnite în urma unui scurtcircuit la un injectomat (aparat de dozare a medicamentelor pentru bolnavi) şi să scoată din salon pacienţii. În urma incendiului au murit sâmbătă 10 persoane internate. Denciu a suferit arsuri grave pe 40% din suprafaţa corpului, după cum s-a spus iniţial, dar se pare că este vorba de 70%. Doctorul-erou a fost transferat la Spitalul Floreasca din Bucureşti, iar apoi, tot pe calea aerului, în Belgia, la Spitalul Militar „Regina Maria Astrid”.
Unul dintre pacienţii transferaţi la Leţcani a decedat
Medicii ieşeni au anunţat că numărul victimelor provocate de incendiul de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ a crescut. Unul dintre cei şase pacienţi transferaţi la Spitalul Modular din Leţcani a murit. Anunţul a fost făcut de medicul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalulului de Boli Infecţioase din Iaşi, care are în subordine şi unitatea modulară. “Cu regret trebuie să anunţăm că a decedat un pacient din cei şase de la Neamţ. Este vorba de o femeie de 72 de ani, cu multiple comorbidităţi”, a transmis Dorobăţ. Alţi cinci pacienţi, toţi în stare extrem de gravă, se află internaţi la Leţcani.