Spune-mi cum mănânci ca să-ți spun pe cine enervezi!
Cei mai mulți dintre noi ne-am întâlnit deja cu situații, fie ele și familiale, în care cei cunoscuți și dragi nouă mănâncă cu un entuziasm sporit. Însoțit, de multe ori, de zgomote care-i pot deranja pe cei din jur. Ca atare, reacția celorlalți nu întârzie să apară!
Iar oamenii de știință britanici au anunțat că reacția e cât se poate de naturală. Problema apare atunci când reacția se înregistrează la persoane asupra cărora efectele merg într-o altă direcție decât în cazul majorității, la glume sau ignorare. Astfel, cercetătorii britanici i-au găsit și o denumire științifică, misofonia.
Aceasta se declanșează în cazul persoanelor al căror creier, din cauza unor anomalii – descoperite și ulterior probate științific, permite reacții extreme. E de ajuns ca bărbatul sau femeia afectați de misofonie să audă un sunet specific mușcăturii unui cips și „fandacsia e gata”, vorba lui nenea Iancu Caragiale!
Nu toate creierele umane suportă relaxat zgomotele
Practic, din cauza unei banale schimbări în activitatea creierului uman, un banal sunet provocat de mestecarea unui aliment, ba chiar și o respirație mai apăsată provenită din apropierea unui individ diagnosticat cu aceea sensibilitate specială față de sunete să stârnească reacții mai mult decât deplasate. Care ar putea consta nu doar în emiterea unor jigniri verbale, dar s-ar putea materializa și în eventuale gesturi de reproș la adresa celui care nu știe „să-și controleze” sunetele.
Așadar, sorbirea unei ciorbe de burtă foarte fierbinte se poate lăsa, în anumite cazuri, cu consecințe dintre cele mai nedorite. Asta în cazul în care partenerul de viață, spre exemplu, v-ar turna farfuria cu ciorbă în poale! În acest caz, victima trebuie să încerce să treacă liniștit peste momentul jenant, poate chiar dureros și să propună un „armistițiu” celui din fața sa.
Ca să nu mai vorbim de consumarea fructelor și legumelor tari, cum ar fi mărul, pepenele, piersica, morcovul, castravetele, ceapa sau salata verde...
Specialiștii britanici recunosc că descoperirea lor e încă privită cu scepticism
Cercetătorii Universității din Newcastle, citați de presa britanică, susțin că descoperirea lor a fost, ba chiar mai este încă, tratată cu scepticism. Ei avertizează însă că cei care au reacții „alergice” la sunet înregistrează o diferență a lobului parental. Iar printre efecte se pot înregistra creșterea ritmului cardiac, dar și a nivelului transpirației (aviz amatorilor, așadar: dacă soția dumneavoastră începe să transpire abundent în timp ce dumneavoastră serviți cina, e mai sănătos să vă opriți, chiar dacă nu v-ați săturat!)Aceiași cercetători implicați în acest proiect spun că descoperirea lor va veni inclusiv în ajutorul celor afectați de misofonie, întrucât conștientizând situația cu care se confruntă cei în cauză pot încerca să se controleze, pe cât posibil. Ei adaugă că vor continua să încerce să-i convingă pe cât mai mulți că studiul lor „demonstrează modificările critice ale creierului ca dovezi suplimentare pentru a determina comunitatea medicală și cea publică, încă sceptice, că avem de-a face o tulburare reală".
Așadar, nu ne rămâne decât să vă ținem pumnii strânși ori de câte ori tradiția și cutumele familiale vă impun servirea mesei la comun! Norocul nostru face ca dejunul duminical sau masa de Paști sau de Crăciun să fie destul de rare!