Știți cum să verificați dacă ciupercile sunt bune de mâncat?

Ultima actualizare:

    Verificați ciupercile înainte să le consumați!
Verificați ciupercile înainte să le consumați!

Sunt foarte gustoase și sănătoase, dar ciupercile nu trebuie cumpărate de oriunde, ci din locurile autorizate. Totuși, ca să fiți siguri că nu sunt otrăvitoare folosiți aceste trucuri, recomandate de veterinari.

Ciupercile conţin puţin sodiu și nu conţin colesterol, sunt bogate in fibre, ceea ce ajută la un bun tranzit intestinal şi la dietă, spun specialiștii. Totuși, în fiecare an, apar cazuri de intoxicație cu ciuperci otrăvite, mai ales dacă au fost culese din pădure de necunoscători sau au fost cumpărate de la marginea drumului.

Dacă aveți suspiciuni în legătură cu ciupercile cumpărate, iată câteva recomandări făcute de un specialist de marcă, dr. Penţea  Ioan, secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Sibiu.

”În țara noastră există aproximativ 50 de specii de ciuperci otrăvitoare, din cele peste 4000 de specii de ciuperci cunoscute, iar numărul acestora crește de la an la an datorită mutațiilor genetice, fenomen foarte derutant chiar și pentru cunoscători.

Din acest motiv, atenţionăm populaţia că printre ciuperci există diferite specii toxice, sau care pot fi fatale pentru om, uneori chiar şi cele considerate bune pentru consum pot da simptome toxice, de exemplu, hribii sau champignon. Acestea, dacă sunt culese prea târziu sau dacă sunt atacate de paraziţi, pot conţine substanţe toxice pentru organismul uman”, spune dr. Penţea  Ioan.

Ce trebuie să știți despre ciupercile toxice

Unele specii de ciuperci produc toxine rezistente la căldură, pe care nici măcar fierberea foarte îndelungată nu reuşeşte să le distrugă, provocînd astfel otrăviri foarte grave, uneori mortale.

Există şi numeroase specii de ciuperci, care atunci când sunt crude, au un anumit grad de toxicitate, iar după o fierbere mai îndelungată devin total inofensive şi bune de consum.

Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci, variază în funcţie de specie, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie şi se manifestă în general prin deranjamente stomacale, vomă, dureri de cap, transpiraţie abundentă sau simptome asmatice destul de grave.

Cum să preveniți îmbolnăvirea

Pentru prevenirea accidentelor provocate de consumul de ciuperci de origine necontrolată, spercialiştii de profil, recomandă populaţiei să nu consume ciuperci cumpărate din comerţul stradal sau culese din pădure, chiar dacă ştiu să le deosebească pe cele comestibile de cele otrăvitoare, dar pentru care nu există garanţia că sunt comestibile.

În cazul apariţiei simptomelor de întoxicaţie cu ciuperci se recomandă populaţiei să se prezinte în cel mai scurt timp la Unităţile de Primiri Urgenţe din spitale sau să se adreseze Serviciului de Ambulanţă.

Ciupercile se pot verifica astfel:

  • Se introduce o linguriţă de argint în oala unde fierb ciupercile, dacă linguriţa se oxidează, ciupercile sunt otrăvitoare.
  • Se pune pătrunjel verde în oala unde fierb ciupercile, iar dacă acesta îşi schimbă culoarea, înseamnă că nu sunt bune de consum.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Alexandru Ciucu, naș de botez pentru Alma și Irina   Instagram (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
casa din care se auzeau zgomotele jpg
Insomnie jpg
targ craciun sibiu 2 jpg
shutterstock 1940409940 jpg
pufuleti jpeg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Litoral Marea Neagra foto Ovidiu Oprea png
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net