Uite cât va costa mâncarea de la 1 iunie, după reducerea TVA la 9% pentru alimente!

Ultima actualizare:
Sorin Minea, preşedintele Romalimenta
Sorin Minea, preşedintele Romalimenta

E oficial! De la 1 iunie, ar trebui ca alimentele să fie mai ieftine cu 15%. Guvernul a anunţat reducerea taxei pe valoare adăugată (TVA) pentru toate produsele agro-alimentare, inclusiv la apă şi sucuri, precum şi la servicii de alimentaţie publică.

Românii speră de mult timp să se ieftinească alimentele, pe care dau aproape jumătate din veniturile familiei. Guvernul a anunţat ieri că, de la 1 iunie, mâncarea din magazine şi restaurante va fi mai ieftină cu 15%, după ce a aprobat reducerea TVA de la 24%, la 9%. Ar trebui să se ieftinească până şi shaorma, covrigii, merdenelele, dar şi preparatele din restaurante. “Să dea Dumnezeu să fie aşa! Dar, n-aş crede. Se gândesc numai la bunăstarea lor, nu şi la a noastră. Jumătate din bani îi dăm pe mâncare şi cumpărăm ce e mai ieftin”, ne-au spus câteva gospodine plecate la cumpărături în Piaţa Obor.

Totuşi, premierul Victor Ponta a declarat marţi că taxa va fi redusă la toate alimentele, fără diferenţieri, dar şi la băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică. “Nu cumperi carnea cu 9% şi o vinzi la restaurant cu 24%”, a explicat premierul. 

Click! a calculat coşul minim lunar al unei familii, formată din doi adulţi şi un copil, de la 1 iunie. Dacă acum este 577, 62 de lei, în vară vom cheltui doar 508, 84 de lei. Am luat în calcul produsele preferate de majoritatea românilor, nimic de lux. De pildă, în ghiozdanul unui copil există un măr, un corn, un suc, un sandvici cu brânză sau mezel.

Am luat în calcul faptul că mulţi români sunt amatori de un grătar cu mititei, dar se uită şi la câţi bani dau pe mâncare. 

Guvernul a anunţat că îşi menţine intenţia de a reduce TVA la 20%, din ianuarie, la toate celelalte produse.

"Toate preţurile vor fi mai mici cu 15%"

Dorin Cojocaru, preşedintele APRIL
Dorin Cojocaru, preşedintele APRIL

“Impactul va fi masiv de la 1 iunie, și pentru producători și pentru populație. În clipa în care se va micşora TVA la 9%, preţul tuturor alimentelor va scădea cu 15%”. Se va ieftini atât mâncarea din pieţe şi magazine, cât şi cea din restaurante. Evaziunea în domeniu va primi o mare lovitură. Cei care nu plătesc taxe, nu vor mai avea de unde să fure și vor avea prețurile cele mai mari”, ne-a explicat Sorin Minea.

"Cine nu vinde nu rămâne pe piaţă"


    Dorin Cojocaru, preşedintele APRIL
Dorin Cojocaru, preşedintele APRIL

“Imediat se va vedea reducerea TVA în preţul alimentelor. Nu pot să spun chiar aşa, cu 15 puncte, pentru că obiectivul a fost în primul rând să salvăm industria alimentară în România. Dar eu zic că un 10% minimum se va simţi în buzunarul consumatorului, pentru că cine nu vinde nu rămâne pe piaţă“, a spus Dorin Cojocaru, preşedintele Patronatului din Industria Laptelui.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
www.bugetul.ro
Razboi in Ucraina FOTO Profimedia (15) jpg
image
image
image
image
image
image
guma mestecat istock jpg
copil jpg
tren cfr calatori gara de nord vara foto shutterstock
camera trafic getty jpeg
aeroport cluj pixabay jpg
Karolina Agata  Sankiewicz jpg
cea mai lunga bicicleta guinness world records jpg
bacalaureat adevarul jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net