«Unde este casa mea, Doamne?»
Îi dau lacrimile când se uită la excavatoarele care fac praf casa în care s-a născut şi în care spera să moară. Un monstru tehnologic a pus la pământ din câteva lovituri acoperişul, smulge pereţii, gardul ajunge surcele sub şenilele mastodontului. Au început exproprierile pe Şoseaua de Centură a Capitalei pentru construcţia Pasajului Domneşti, iar Doina Ciobanu este una dintre victime.
Construcţia se realizează sub formă de sens giratoriu suspendat, la intersecţia dintre Prelungirea Ghencea-DJ602 şi Centura Bucureşti. Reprezentanţii Companiei de Administrare a Infrastructurii Rutiere care coordonează investiţia spun că aceasta va decongestiona traficul rutier pe Centura Capitalei şi la una dintre cele mai aglomerate ieşiri din oraş. Zona peste care va fi realizat pasajul este unică în România: imobilele şi terenurile din jurul ei aparţin de patru unităţi administrative diferite. O bucată este în sectorul 6 al Capitalei, alta în Bragadiru, alta în Clinceni şi ultima în Domneşti. Dacă în Bucureşti nu există construcţii, în Bragadiru exproprierile au fost efectuate zilele trecute şi sunt minore, în schimb în Domneşti e tristeţe mare.
Doina Ciobanu a avut până ieri casă. A avut, pentru că acum totul e o grămadă de moloz şi acareturi făcute praf şi răspândite prin curte. “Pe două case, ridicate de familia mea timp de 50 de ani, ne-au dat doar 79.000 de euro. Am acceptat, ce puteam face? Nu avem bani de judecată, suntem oameni săraci şi nu puteam să ne luptăm prin tribunal cu statul! Ne-au păcălit, ştim, dar ne-au speriat, tata are 80 de ani şi s-a şocat cum ne-au tratat. Unde e casa, omoară-mă, Doamne!”, plânge Doina în braţele vecinei Anişoara.
Aceasta din urmă este singura din Domneşti aflată pe culoarul de expropriere care nu cedează şi nu lasă utilajele firmei de construcţii pe terenul ei.
“Ne-au oferit o sumă derizorie drept compensaţii. Nu ne lăsăm şi ne luptăm până în pânzele albe, căci aici este viaţa noastră şi nu plecăm decât dacă ne dau banii cuveniţi. Ştim că o să ne forţeze mâna, dar avem de partea noastră amintirile, sufletul pus de toţi ai noştri în garduri, în ziduri, în fiecare loc din cele două case din curte. Să vină dacă au curaj!”, spune semeaţă Anişoara Ungureanu. Reprezentanţii CNAIR au anunţat deja că femeia nu are nici o şansă să evite exproprierea şi va fi demolată cu forţa.
“Proprietarii construcţiilor au fost notificaţi încă de anul trecut că sunt supuşi procedurii de expropriere, iar la începutul acestui an sumele cuvenite au fost depuse în conturile deschise la CEC, pe numele acestora, conform legii”, au explicat într-un comunicat şefii companiei.
Construcţia acestui pasaj, cu o lungime de 374 de metri, costă peste 100 de milioane de lei şi ar trebui să se termine în doi ani.
Pasaje în proiect pe Centura Capitalei
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a identificat mai multe zone pe Centura Capitalei, la ieșirea din oraș, unde traficul se blochează. Acestea vor fi rezolvate prin realizarea de pasaje supraterane sub formă de sensuri giratorii. O astfel de investiție se va derula la ieșirea din București în zona comunei Berceni, unde va apărea un nod rutier.”Traseul amenajării nodului rutier începe la km 33+190 și se termină la km 35+600 pe centura existentă, incluzând și amenajarea sensului giratoriu de la km 35+450”, a precizat CNAIR. Un alt pasaj suprateran aflat deocamdată la faza de proiect este programat a se construi la intersecţia DN1A cu Centura Bucureşti, în zona localităţii Mogoşoaia şi are o lungime de 112,6m, cu 4 deschideri, 2 benzi pe sens. Va fluidiza traficul pe sectorul rutier din centura Capitalei cuprins între A1-DN2, între km 66+540 şi km 67+340.