UPDATE Vot final pentru Ordonanța 14, în plenul Camerei Deputaților
Cele două ordonanțe de urgență care au scos sute de mii de oameni în stradă, în ultima lună, continuă să facă obiectul „de studiu” al parlamentarilor. Marți, proiectul de Lege de aprobare a OUG 14/2017, prin care a fost abrogată OUG 13 privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, intră, în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor. Votul final este programat tot marți.
UPDATE. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 292 de voturi „pentru” şi o abţinere, legea de aprobare a OUG 14/2017, prin care a fost abrogată OUG 13, precum şi Legea de respingere a OUG 13, care a întrunit 291 de voturi „pentru” şi trei abţineri.
UPDATE. Legea de respingere a ordonanţei de urgenţă 13, de modificare a codurilor penale, a fost aprobată, marţi, şi în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.
Așadar, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor se întruneşte, de la ora 9.45, pentru a stabili ordinea de zi a şedinţei de plen. Dacă, până la acea oră, Comisia juridică va fi trimis Biroului raportul privind Legea de aprobare a OUG 14/2017, aceasta va putea fi trecută pe ordinea de zi şi chiar votată în plen.
Legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă 14, care abrogă OUG 13 de modificare a codurilor penale, a fost aprobată în unanimitate de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, luni după-amiază.
Discuţiile din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor au durat mai puţin de 4 minute. Preşedintele Comisiei, Eugen Nicolicea, a citit forma legii, aşa cum a ieşit ea din Senat, şi şi-a întrebat colegii dacă au observaţii de făcut. Cum nimeni nu a luat cuvântul, Nicolicea a supus la vot Legea de aprobare a OUG 14, aceasta fiind adoptată în unanimitate de către deputaţii jurişti.
În ce priveşte OUG 13/2017, proiectul de lege de respingere a ei a fost adoptat, luni, în plenul Senatului, cu 110 voturi favorabile, nouă abţineri şi un vot împotrivă, cel al senatorului PSD Ecaterina Andronescu.
Fiind un proiect aflat în procedură parlamentară de urgenţă, legea adoptată de Senat va ajunge marţi, de la ora 9.30, în dezbaterea Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, însă punerea ei pe ordinea de zi a şedinţei plenului de marţi este puţin probabilă din cauză că este nevoie de timp pentru redactarea raportului şi, ulterior, de o şedinţă a Biroului Permanent care să aprobe punerea pe ordinea de zi a plenului.