Zimbrii au învins boala "limbii albastre"
Veşti bune din rezervaţia de zimbri din Munţii Ţarcu, Caraş-Severin. După ce în ultimele trei săptămâni, trei zimbri au murit răpuşi de ”limba albastră”, iar ceilalţi păreau că vor avea aceeaşi soartă având imunitatea scăzută. Supraveghetorii animalelor ne asigură că acestea s-au însănătoşit.
Turma de zimbri din Armeniş a fost pusă la grea încercare, în ultimele luni, de când boala ”limbii albastre” a făcut ravagii în fermele de animale din mai multe judeţe din ţară. Din cei 17 zimbri aduşi în pădurile din zonă, trei au murit. Autorităţile şi medicii veterinari au intrat în alertă când au văzut că toate animalele aveau imunitatea scăzută şi riscau să moară pe capete. Au început imediat să le aplice tratamente cu antibiotic prin împuşcare cu seringi cu substanţă. Rezultatele au început deja să se vadă. Cel puţin aşa ne asigură reprezentanţii de la WWF-România şi Rewilding Europe, cei care au şi iniţiat proiectul de resălbăticire. Starea fizică a zimbrilor este vizibil mai bună. Aceştia par să fi câştigat în greutate, având astfel mai multe şanse ca organismul lor să dezvolte anticorpi împotriva bolii ”limbii albastre”. Chiar dacă acum şi-au recăpătat forţele, medicii veterinari vor continua să trateze zimbrii rămaşi în rezervaţie, mai ales că animalele se află acum într-o perioadă delicată. Trecerea dintre anotimpuri, perioadă cu o umiditatea crescută şi schimbarea părului, le solicită suplimentar organismul. Specialiştii spun însă că riscurile răspândirii virusului sunt în scădere, insectele care îl transmit devenind inactive în anotimpul rece.
Click! spune
În mai 2015, turma de zimbri din Armeniş va fi eliberată şi va deveni prima care trăieşte în sălbăticie, în Carpaţii Meridionali, din secolul XVIII încoace. Tot în primăvara viitoare, un nou grup de zimbri va fi adus în Munţii Ţarcu în vederea formării unei populaţii viabile de 500 de animale, până în 2022.