Un milion de români au venit acasă să ia Lumină
Avertismentul vine din partea poliţiştilor de frontieră, care se aşteaptă ca valorile de trafic să crească simţitor în special în punctele de trecere de pe graniţa de vest, cu Ungaria, scrie adevarul.ro.
Extrem de aglomerat ar putea fi însă şi punctul de trecere Giurgiu - Ruse, unde se pot forma cozi kilometrice atât pe sensul de ieşire, cât şi pe cel de intrare în ţară. Cu atât mai mult cu cât românii care aleg să-şi petreacă minivacanţa de Paşte la vecinii bulgari se încăpăţânează să nu folosească şi celelalte puncte de trecere a frontierei în ţara vecină.
Mai multe artere de control, mai mulţi poliţişti
Pentru a evita aglomeraţia, şi implicit situaţiile din anii trecuţi, în care oamenii erau obligaţi să aştepte zeci de minute bune la cozi interminabile la Nădlac, la Borş sau la Giurgiu, oamenii legii au luat deja măsuri speciale:
• În primul rând, în cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei, va fi suplimentat numărul arterelor de control, pe sensul de intrare sau de ieşire din ţară, în funcţie de situaţie.
• Zilnic, aproximativ 3.000 de poliţişti de frontieră vor supraveghea graniţele, câteva sute fiind implicaţi doar în controlul documentelor, tocmai pentru ca acesta să se desfăşoare operativ şi civilizat.
• În plus, atât la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, cât şi la inspectoratele judeţene vor exista ofiţeri pregătiţi să intervină dacă situaţia o va impune.
Potrivit statisticilor, anul trecut, în perioada Sărbătorilor Pascale (18-28 aprilie 2011), frontierele României au fost tranzitate de aproximativ 1.000.000 de persoane - din care aproximativ 850.000 au fost cetăţeni ai Uniunii Europene (peste 85% din totalul călătorilor). Asta, în condiţiile în care, în mod obişnuit, graniţele României sunt tranzitate, în medie, de 600.000 de persoane pe săptămână.
Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei au fost, anul trecut, de Paşte, cele de la graniţa de vest, cu Ungaria (388.000 de persoane) şi aeroporturile (255.800 de persoane).