12.000 de litri de agheasmă vor fi împărţiţi la Patriarhie
Apă adusă de la 180 de metri adâncime, din izvorul secret al reşedinţei Patriarhului Daniel, pusă în 24 de butoaie. Sunt primele informaţii despre pregătirile de la Catedrala Patriarhală pentru ziua de 6 ianuarie, Sărbătoarea Botezului Domnului sau Boboteaza.
Peste 5.000 de credincioşi sunt aşteptaţi să înfrunte gerul năpraznic estimat de meteorologi pentru miercuri, 6 ianuarie, şi să urce în Dealul Patriarhiei pentru a sta la coadă la agheasmă. “Vor fi împărţiţi 12.000 litri de agheasmă, iar în faţa Catedralei Patriahale va fi amplasată o cruce din gheaţă, ornată cu flori şi busuioc. Va avea o înălţime de trei metri şi va fi sfinţită de patriarh”, ne-a declarat reprezentantul Patriarhiei, părintele Contantin Stoica.
De Bobotează preoţii sfinţesc cu agheasmă casele credincioşilor şi se roagă “pentru tămăduirea sufletelor şi trupurilor şi pogorârea belşugului”. Nu doar la Bucureşti au început pregătirile pentru Bobotează. La Brăila va fi sfinţită o cruce care apoi va fi aruncată în Dunăre. Cei care vor să se întreacă în aducerea ei la mal trebuie să se înscrie de astăzi şi până pe 5 ianuarie la ora 16.00, la sediul primăriei. Şi la Călăraşi se ştie cum va arăta Sărbătoarea de Bobotează. În afară de ceremonia aruncării Sfintei Cruci în apele Braţului Borcea, se va organiza şi un mare ospăţ. Nu vor lipsi, bineînţeles, porţiile de fasole cu afumătură şi vinul fiert. La ospăţ sunt aşteptate aproximativ 1.200 de persoane.
Iată câteva tradiţii de Bobotează:
- se consumă alimente specifice: grâu fiert cu miere, iar după apusul soarelui se poate mânca şi piftie.- în ajun se fac ritualuri de aflare a destinului: fetele necăsătorite iau de la preot un fir de busuioc sfinţit, folosit în descântecele de chemare a ursitului. Fata care vrea să-şi afle destinul trebuie să postească, să se roage şi să pună busuiocul sub pernă, în ajunul sărbătorii.- crucea este aruncată în apă, iar cei mai neînfricaţi bărbaţi se întrec să o recupereze.