Apa de la robinet are gust de ţeapă

Ultima actualizare:

    O firmă fantomă păcăleşte locatarii de la bloc în numele Apa Nova Foto: Click!
O firmă fantomă păcăleşte locatarii de la bloc în numele Apa Nova Foto: Click!

Atenţie, bucureşteni! Un grup de persoane puse pe căpătuială vă cere bani în numele societăţii Apa Nova, pentru semnarea unor contracte fictive. Reprezentanţii furnizorului de apă au alertat Poliţia. Click! vă spune de ce nu trebuie să luaţi în seamă afişele lipite la intrarea în blocuri.

Zeci de asociaţii de proprietari au sunat la dispeceratul Apa Nova pentru a cere socoteală în legătură cu afişele pe care le-au găsit pe uşile blocurilor. Persoane încă necunoscute i-au anunţat pe locatari că pot încheia contracte individuale cu operatorul serviciilor de apă-canal, ca urmare a modificării Legii serviciului de alimentare cu apă şi canalizare (nr. 241/2006). 

Reprezentanţii societăţii de apă şi canalizare, Apa Nova
Reprezentanţii societăţii de apă şi canalizare, Apa Nova

În prezent, contractele pentru aceste servicii sunt semnate între Apa Nova şi asociaţia de proprietari. Cei care au gândit scamatoria au pus la dispoziţie trei numere de telefon, în trei reţele diferite, şi au creat o adresă de e-mail (office.apanova@yahoo.com) unde bucureştenii pot cere detalii. Deşi am sunat de mai multe ori, ieri nu ne-a răspuns nimeni. Pentru întocmirea documentaţiei, afaceriştii de ocazie ofereau gratuitate în această lună. Alţi proprietari nu au fost la fel de „norocoşi”, ei reclamând că li s-au cerut 800 de lei pentru semnarea unui contract individual. Reprezentanţii Apa Nova şi ai Municipalităţii spun că nu e decât o încercare de înşelătorie şi că bucureştenii nu trebuie să se lase păcăliţi. Semnarea de contracte individuale este imposibil de realizat în cazul blocurilor vechi, întrucât sunt incompatibile cu acest sistem. Şi în cazul blocurilor noi e o problemă. „Locatarii din condominiile (blocuri) noi pot încheia astfel de contracte, însă cu respectarea cumulativă a prevederilor art. 31 din Legea 241/2006. În acest moment nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 31, alineatele 2 şi 3 din lege”, ne-au spus reprezentanţii Direcţiei de Utilităţi Publice din primărie. Concret, pentru ca acest lucru să fie posibil, proprietarii trebuie să aibă, întâi de toate, contoare individuale de apă la intrarea în apartament. 

«E o tentativă de înşelătorie»

Apa Nova ajustează tariful când Municipalitatea îi cere să finanţeze dezvoltarea serviciului
Apa Nova ajustează tariful când Municipalitatea îi cere să finanţeze dezvoltarea serviciului

Reprezentanţii societăţii de apă şi canalizare, Apa Nova, au reacţionat în urma apelurilor venite de la proprietarii de la bloc. Oamenii au apelat furnizorul de apă ca să întrebe de ce li se cer bani pentru noile contracte. „Aceste afişe nu sunt făcute de noi, nu au nici o legătură cu societatea Apa Nova. Prin aceste anunţuri se încearcă colectarea unor sume de bani de la locatari într-un scop potenţial fraudulos. Noi nu colectăm bani în teren. Persoanele în cauză au creat o adresă de e-mail şi au afişat mai multe numere de telefon care nu aparţin Apa Nova”, ne-a spus Epsică Chiru (foto), director general adjunct al furnizorului de apă, precizând că societatea a alertat autorităţile abilitate. Apa Nova comunică cu clienţii prin e-mail relatii.clienti@apanovabucuresti.ro şi telefonic, la numerele 021.207.77.77 şi *7777.

De ce avem cea mai scumpă apă

Astfel de afişe au fost  lipite la intrarea  unor blocuri din oraş
Astfel de afişe au fost lipite la intrarea unor blocuri din oraş

Bucureştenii plătesc cel mai mult pentru apa de la robinet. Apa Nova ajustează tariful când Municipalitatea îi cere să finanţeze dezvoltarea serviciului, în afara contractului de concesiune. De exemplu, construirea şi administrarea staţiei de ape uzate de la Glina necesită un efort financiar suplimentar. Banii investiţi de Apa Nova vor fi recuperaţi prin aplicarea unei taxe de apă uzată, calculată şi actualizată anual. În 2014, aceasta era de 5 bani/mc de apă deversată. De la 1 ianuarie 2016 vom plăti 24,8 bani/mc. Acum, tariful apei reci e 5,75 lei/mc, iar cel al canalizării – 1,28 lei/mc. Iată cât plătesc alţi români: Braşov: 4,36 lei/mc (apă), 3,01 lei/mc (canalizare); Cluj-Napoca: 3,26 lei/mc (apă), 3,46 lei/mc (canalizare); Constanţa: 4,09 lei/mc (apă), 3,63 lei/mc (canalizare); Craiova: 3,79 lei/mc (apă), 2,55 lei/mc (canalizare); Galaţi: 4,36 lei/mc (apă), 2,53 lei/mc (canalizare); Iaşi: 3,97 lei/mc (apă), 2,89 lei/mc (canalizare); Timişoara: 3,53 lei/mc (apă); 3,52 lei/mc (canalizare).

Alte păcăleli notorii

Metoda accidentul. Bucureştenii sunt sunaţi de persoane necunoscute şi anunţaţi că o rudă a suferit/produs un accident şi că victima are nevoie de bani. Sub imperiul emoţiilor, oamenii nu conştientizează că sunt păcăliţi şi trimit bani celor care au „aruncat bomba”. 

Falşi angajaţi Distrigaz. Persoane care se dau angajaţi Distrigaz ori Enel intră uşor în casele oamenilor, sub pretextul citirii contoarelor sau pentru verificări ale reţelei. Hoţii examinează apartamentele credulilor, află programul victimelor şi revin să le golească de bunuri.

Motorină în rezervor. Dacă sunteţi abordaţi de o persoană care pretinde că o rudă i-a pus motorină în rezervorul maşinii cu motorizare pe benzină ocoliţi-o şi sunaţi la Poliţie! E doar o păcăleală pentru a vă stoarce de bani, însă şi una nereuşită, căci, spun benzinarii, e imposibil să alimentezi cu motorină o maşină pe benzină. Asta din cauză că pistolul de alimentare al pompei e mai lat decât gâtul rezervorului. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Horoscope 2025 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
legume, gradinarit jpg
wizz air avion jpg
casa alba vest jpg
image png
kate jpeg
ziua sacalului video jpg
image png
Insomnie FOTO Shutterstock (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net