Aşa faci temeinic curăţenia de primăvară în casă

Ultima actualizare:

Odată cu venirea sezonului cald, putem începe curăţenia generală şi decorarea locuinţei pentru primăvară. Ar trebui să începi cu zonele cele mai murdare din locuinţă şi cel mai greu de curăţat. Dacă vei începe de pe acum, vei împuşca doi iepuri: nu uita că în mai puţin de o lună vine Paştele aşa că, în perioada de dinaintea sărbătorilor, vei muncim ai puţin. Uite ce ai de făcut!

Curăţă mocheta şi covoarele

Covoarele şi mocheta adună în fibrele lor praf, impurităţi, acarieni, resturi alimentare – un mediu propice dezvoltării microbilor şi bacteriilor. Aspiră covorul pe ambele părţi, iar apoi împrospătează-i culoarea folosind o soluţie din apă şi oţet. Pentru o curăţenie şi mai riguroasă, scoate covorul pe bătătorul din faţa blocului şi scapă de tot praful acumulat. Culorile se împrospătează şi dacă freci covorul cu o jumătate de varză proaspătă. Mirosul de stătul iese din ţesătură dacă presari bicarbonat de sodiu şi aspiri mocheta dupa câteva ore. 

Spală draperiile şi perdelele 

Pentru că stau în imediata apropiere a geamurilor, perdelele şi draperiile cu siguranţă sunt murdare, chiar dacă nu se observă la prima vedere. Atenţie însă! Este recomandat ca draperiile să fie duse la curăţătorie pentru că nu pot fi spălate de mână, iar în maşina de spălat nu încap. Perdelele se spală la diferite temperaturi, în funcţie de materialul din care sunt confecţionate. Atenţie! Dacă materialul este unul fin şi subţire, nu trebuie stors la maşian de spălat şi nici călcat! Întindea perdeaua şi las-o să se usuce singură. 

Eliberează balconul 

Peste iarnă, în balcon poate s-au adunat cutii, sticle, diferite recipiente şi multe alte obiecte pe care nu le mai foloseşti. Este cazul să debarasezi balconul de lucrurile inutile, să faci curat şi să-l decorezi cu ghivece de flori. Nu uita să peli geamurile, să aspiri bine podeaua şi să ştergi praful depus pe obiectele de mobilier, dacă ai: rafturi sau etajere. 

Spală geamurile

Geamurile sunt prafuite, pătate şi nu mai au strălucirea de odinioară? Foloseşte produse naturiste precum bicarbonatul de sodiu sau, dacă nu, poţi opta pentru soluţii pe care le găseşti în magazine. Curăţă geamurile de praf dar nu uita de rame şi tocuri. După ce ai îndepărtat primul strat de praf, folosind o cârpă umedă, poţi insista cu o altă cârpă curată în locurile în care mizeria încă mai persistă. Pentru a da strălucire geamurilor curăţă-le folosind alcool medicinal. Geamurile nu se spală când afară este soare, pentru că nu vei observa eventualele urme care pot rămâne. De asemenea, geamurile nu şe şterg cu hârtie de ziar, deoarece cerneala poate lasa urme sau pete. 

Trucuri la îndemână pe care trebuie să le încerci

  • Praful care se depune între elemenţii caloriferului şi care este foarte dificil de îndepărtat poate fi curăţat folosind uscătorul de păr, setat pe o viteză mare. Cocoloaşele de praf care vor cădea pe pardoseală vor putea fi apoi aspirate. 
  • Oglinzile se curăţă folosind o soluţie specială pentru geamuri şi oglinzi şi şervete din hârtie absorbantă. În cazul în care nu ai la îndemână şervete, poţi folosi cu încredere un filtru de cafea din hârtie. Nu lasă urme, absoarbe foarte bine apa şi dă strălucire suprafeţelor. 
  • Mare atenţie! Podelele, blaturile şi alte suprafeţe din marmură sau altă piatră naturală pot fi deteriorate dacă foloseşti la curăţarea lor oţet. Pentru că este acid, în timp, oţetul va lăsa pete, urme inestetice şi chiar va duce la coroziune.
  • Pentru curăţarea şi igienizarea maşinii de spălat rufe, foloseşte un detergent utilizat pentru maşina de spălat vase. Acesta este foarte eficient în îndepărtarea depunerilor de grăsime, detergent solidificat, mucegai şi murdărie depuse în interiorul maşinii.

Ce reparaţii poţi face 

Zugrăveşte 

Primăvara este momentul ideal când poţi începe să zugrăveşti în casă. Temperaturile ridicate de afară şi umiditatea redusă din aer usucă rapid tencuiala şi varul. 

Curăţă soba şi hornul 

Pentru că nu vom mai folosi soba pentru încălzirea casei, aceasta ar trebui curăţată bine de funingine. Funinginea din sobe se îndepărtează uşor dacă aruncăm în foc o mână de coji de cartof şi închidem repede uşiţa. Dacă repetăm de mai multe ori procedeul, coşul sobei se curăţă, iar curentul de aer cald scoate pe horn funinginea desprinsă. 

Repară uşile şi ferestrele 

În cazul în care observe că nu se mai închid bine, încearcă să repair uşile şi ferestrele. Cheamă un tâmplar şi roagă-l să înlocuiască balamalele, yalele sau alte accesorii. 

Curăţă filtrele aparatului de aer condiţionat 

Înainte de a porni aparatul de aer condiţionat, curăţă foarte bine filtrele acestuia. Vei constata că sunt pline de praf. În caz contrar, acesta va ajunge în aerul din încăperea respectivă, iarapoi direct în plămânii tăi. Nu în ultimul rând, vezi dacă nu cumva aparatul de aer condiţionat are nevoie de Freon. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Camilla și Charles, GettyImages (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
georgescu presa jpg
Ciorbă de legume FOTO Shutterstock jpg
Zăpadă la munte - ninsoare - meteo -vremea FOTO Shutterstock
bani falsi sursa igpr
Mocanita FOTO Shutterstock jpg
drum sarmizegetusa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net