„Votul meu ar fi putut face o diferență!” Studenții se plâng că în România nu există un sistem de vot prin corespondență, cum este în SUA

Studenții fără viză de flotant trebuie să facă sute de kilometri până acasă pentru a putea vota la alegerile parlamentare, de pe 1 Decembrie. Mulți, din motive personale, nu pot să facă acest lucru. Tinerii spun că era necesar să fie implementat și la noi votul prin corespondență, așa cum se întâmplă în SUA. 

Alegerile parlamentare se desfășoară pe 1 decembrie Foto: Shutterstock
Alegerile parlamentare se desfășoară pe 1 decembrie Foto: Shutterstock

Mulți studenți fără viză de flotant nu vor putea vota 

George Macovei, student la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj, este originar din orașul Săveni, județul Botoșani. El nu poate vota la alegerile parlamentare, cu toate că și-ar dori: pe de o parte, îl împiedică locul de muncă (lucrează în weekenduri), iar pe de altă parte distanța: „Din Cluj până acasă fac 7 ore cu trenul, plus încă una cu mașina”, a declarat el pentru revista Intro.

„Cred că votul meu ar fi putut face o diferență, având în vedere ce s-a întâmplat între Lasconi și Ciolacu la prezidențiale – doar 2.000 de voturi”, mai spune el, adăugând că și-ar dori un sistem accesibil de vot prin corespondență, cum este în Statele Unite: „M-aș fi înscris din prima secundă”. Rezultatul alegerilor parlamentare din acest an va fi influențat, pe lângă alte cauze, de faptul că zeci de mii de studenți nu vor merge acasă pentru a vota.

 Studenții pot vota în orașul care e centru universitar doar dacă au viză de flotant 

Dacă ar decide să se ducă acasă, mulți dintre studenții care nu au domiciliul în orașul unde învață s-ar putea întoarce la universitate doar luni, 2 decembrie, care nu mai este zi liberă. Potrivit legii, studenții veniți din alte localități pot vota în orașul care e centru universitar doar dacă au viză de flotant.

În România, spre deosebire de alte țări, nu există o obligație să declari chiria la primărie, astfel că mii de studenți semnează contracte la negru și nu își fac viză de flotant, mai scrie publicația citată. În anul universitar 2023-2024, numărul studenților din România a fost de circa 540.000, conform Institutului Național de Statistică. Dintre aceștia, majoritatea nu au domiciliul în orașul unde studiază. Soluții pentru ca ei să poată vota și la alegerile parlamentare există – de pildă, votul prin corespondență sau votul online.

Alegerile parlamentare se vor desfășura pe 1 Decembrie

Alegerile parlamentare din România reprezintă procesul democratic prin care cetățenii cu drept de vot aleg reprezentanții în Parlament, organul legislativ suprem al țării.  Potrivit Articolului 62 din Constituția României, „Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării. Parlamentul este alcătuit din Camera Deputaţilor şi Senat”.

Aceste alegeri se desfășoară o dată la patru ani și au ca scop desemnarea membrilor celor două camere ale Parlamentului: Camera Deputaților și Senatul. România are un sistem parlamentar bicameral, astfel încât cetățenii votează pentru ambele camere în cadrul aceluiași scrutin.

Anul 2024 este marcat de patru runde de alegeri în România: alegeri europarlamentare și alegeri locale (9 iunie), prezidențiale (24 noiembrie primul tur, 8 decembrie, turul doi) și parlamentare (pe 1 decembrie). Fiecare scrutin are reguli specifice privind arondarea la secțiile de votare și locul unde se poate exercita dreptul de vot.

Românii au trecut deja prin locale, europarlamentare și turul întâi de la prezidențiale. Următoarele alegeri, cele parlamentare, au loc pe 1 Decembrie, chiar de Ziua Națională a României. Alegerile din 2024 se încheie cu turul al doilea pentru alegerile prezidențiale, programat să aibă loc pe 8 decembrie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Charlotte profimedia 0950220050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bloc apartamente FOTO Shutterstock jpg
stres  foto   Shutterstock jpg
om sarac  jpg
tocator jpeg
Antrenament cu rezerviștii din Prahova și Dâmbovița în cadrul exercițiului militar MOBEX PH DB 24, la poligonul Coada Izvorului, Prahova. FOTO Inquam Photos / George Călin
Salam de Sibiu FOTO Shutterstock
viză SUA
doliu 4 e1705263902166 0 t jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net