Bătaia e „ruptă din Rai”, în România. Statisticile sunt îngrijorătoare
Violența împotriva copiilor este un fenomen invizibil, însă extrem de răspândit în România. Peste 13.500 de cazuri de diferite feluri de abuz împotriva copiilor au fost înregistrate în 2015, conformunui studiu al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. Specialiştii estimează că numărul real al cazurilor de abuz împotriva copiilor este mult mai mare, deoarece multe dintre ele nu sunt raportate.
Cele mai multe cazuri de violenţă împotriva minorilor se petrec în mediul familial – 12.616 de cazuri din totalul de 13.500. De altfel, 54% dintre părinții români ridică vocea la copiii lor atunci când greșesc, în timp ce 11% îi lovesc sau îi trag de păr, arată rezultatele unei cercetări desfășurate de UNICEF România. De asemenea, 30,1% dintre părinții din România consideră că pedeapsa este un rău necesar.
Smiley şi Andreea Marin, implicaţi într-o campanie împotriva violenţei
UNICEF ia atitudine în România și desfășoară, în perioada martie 2017 – martie 2018, campania de conștientizare „Nu e normal să fie normal”, prin care semnalează că violența împotriva copiilor nu trebuie tolerată sau acceptată. Smiley și Andreea Marin, ambasadori naționali pentru UNICEF în România, au dat startul campaniei prin publicarea unor videoclipuri care ilustrau un moment obișnuit din viața de zi cu zi, în timp ce în background se întâmpla o scenă de violență împotriva copiilor. Cei doi au reușit să obțină reacțiile dorite din partea comunitățiilor online, un număr mare de fani atenționându-i despre cele întâmplate în spatele lor.
Cred că orice părinte trebuie să fie un exemplu pentru copii, să fie o portavoce a bunătății și a respectului. De aceea, mi se pare important ca toată lumea să fie conștientă că nu este normal să vedem copii agresați și, cu atât mai puțin, să rămânem indiferenți în fața unui astfel de comportament”, a declarat Smiley.
„Ştiu că meseria de părinte, cu toate că este cea mai frumoasă, este una plină de provocări, pe care trebuie să le depășești zi de zi. Însă soluția nu este și nu va fi niciodată violența – nu este normal să vedem copii jigniți sau bruscați. Mai mult, nu este normal să tăcem și să trecem mai departe”, a spus Andreea Marin.
Vezi aici un filmuleţ educativ realizat de Smiley şi Andreea Marin, în care apar copii agresaţi. Are sute de mii de vizualizari.